Bescherming LHBT-asielzoekers uit Irak blijft onvoldoende

21-03-2012 Volgens COC Nederland blijft de bescherming van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers uit Irak onvoldoende. Minister Leers (Asiel) schrijft vandaag aan de Tweede Kamer dat hij deze groep wil indelen in een andere beschermingscategorie. De Kamer debatteert op woensdag 21 maart a.s. over de kwestie.
Waar LHBT’s uit Irak nu worden beschouwd als een ‘risicogroep,’ wil minister Leers hen voortaan beschouwen als ‘kwetsbare minderheidsgroep’.

Volgens het COC lijken deze categorieën sterk op elkaar en biedt de nieuwe categorie slechts beperkte extra bescherming. Het COC pleit er voor om in het geheel geen LHBT-asielzoekers meer terug te sturen naar Irak, omdat deze groep systematisch wordt blootgesteld aan onmenselijke behandeling. Een soortgelijk beleid geldt al voor LHBT’s uit Iran die in ons land asiel vragen.

Minister Leers schrijft dinsdag 20 maart in antwoord op Kamervragen van D66 dat hij met ‘afschuw’ heeft kennisgenomen van de berichten over gewelddadige wraakacties tegen homoseksuelen in Irak.

‘Het is positief dat de minister de ernst van de situatie voor LHBT’s in Irak onderkent’, stelt COC-voorzitter Vera Bergkamp in een reactie. ‘Nu is het zaak dat hij deze groep asielzoekers ook het hoogste beschermingsniveau aanbiedt en ze niet meer terugstuurt naar Irak’.

Het COC wil verder dat de regering een nieuw ambtsbericht opstelt over Irak, dat recht doet aan de situatie van LHBT’s. Volgens het huidige ambtsbericht is er slechts sprake van ‘een sociaal taboe’ op homoseksualiteit in Irak. Asielverzoeken worden beoordeeld op grond van deze ambtsberichten, waarin de mensenrechtensituatie in een land wordt beschreven.

Totdat een nieuw ambtsbericht is opgesteld zouden er geen LHBT’s meer naar Irak moeten worden uitgezet, vindt het COC. Naar schatting van het COC lopen momenteel tussen de vijf en vijftien LHBT-asielzoekers uit Irak het risico om te worden uitgezet.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch (HRW) en Iraqi Refugee Assistance Project (IRAP) stuurden de Nederlandse regering op 8 maart j.l. een brandbrief over de situatie van LHBT’s in Irak. Sindsdien komen tal van berichten naar buiten over een terreur- en moordcampagne tegen LHBT’s en zogenaamde emo’s

[Bron: COC NL]


Bron: http://www.coc.nl/dopage.pl?thema=any&pagina=viewartikel&artikel_id=4601



Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam