De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

17 januari 2012

‘Te hoge drempel voor verkrijgen verblijfvergunning’

Nederland werpt met torenhoge leges een te hoge drempel op voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. Een Afghaanse vreemdeling moet vrijstelling van deze leges krijgen voor zijn aanvraag van een vergunning om bij zijn gezin te kunnen blijven. Dit heeft het Europees Hof afgelopen week in een uitspraak  bepaald. VluchtelingenWerk is blij met de uitspraak. De leges in Nederland zijn veruit de hoogste in Europa en de vrijstellingsmogelijkheid blijkt in de praktijk een lege huls.

Extreem formalistische houding

De vrouw van een Afghaanse vreemdeling, die in inmiddels in Nederland mocht blijven met de kinderen kon de leges van de verblijfsvergunning van de man van (toen nog) € 830 van haar bijstandsuitkering niet betalen. Bij een beroep op vrijstelling is het overleggen van een inkomensverklaring niet voldoende. De IND eist dat er bewijsstukken worden overlegd van inspanningen om aan inkomen te komen en van pogingen om bij instellingen, familie en vrienden leningen te krijgen. In de praktijk worden hiervoor zoveel bewijsstukken geëist dat niemand hier eigenlijk aan kan voldoen. Het Europees Hof vindt dat door deze "extreem formalistische houding" van Nederland de vluchteling zijn recht niet kon halen en daarmee in strijd handelt met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Vrijstelling leges
De leges voor gezinshereniging zijn inmiddels zelfs al gestegen naar €1250. Al verschillende malen heeft VluchtelingenWerk de minister gewezen op de onmogelijkheid om een vrijstelling van de leges te krijgen gezien de eisen die daaraan worden gesteld. De vrijstellingsmogelijkheid bleek in de praktijk een lege huls. Dat zal de minister nu moeten veranderen.

Disproportioneel
Maar de gevolgen van de uitspraak moeten ook verder strekken. Het Europees Hof noemt de leges in verhouding tot een laag inkomen disproportioneel. VluchtelingenWerk vindt dat de leges omlaag moeten zodat een verblijfsvergunning waar iemand recht op heeft ook betaalbaar is. Een voorbeeld is de leges voor een vergunning op medische gronden, die zijn recentelijk verhoogd naar € 950. Een asielzoeker die leeft van een toelage in een asielzoekerscentrum kan dat bedrag niet opbrengen en dus zijn recht niet verwezenlijken. VluchtelingenWerk vindt dat de minister dit ook moet veranderenhttp://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/te-hoge-drempel-voor-verkrijgen-verblijfvergunning.php


Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator