Strafbaarstelling illegalen gaat veel te ver vinden sommigen

Coalitie: Utrecht - Een coalitie van kerken en organisaties uit de samenleving heeft vanmorgen in Utrecht het kabinet opgeroepen de plannen voor strafbaarstelling van illegaal verblijf niet door te zetten.
Het Friesch Dagblad meldde zaterdag al dat er gewerkt werd aan een breed protest tegen een wetsvoorstel hierover.
Naar het oordeel van de opstellers van een gezamenlijke verklaring is de voorgenomen strafbaarstelling buiten alle proporties. Ze werkt uitbuiting in de hand, is een slechte zaak voor de veiligheid en openbare orde en vergroot de spanningen tussen groepen in de samenleving. ‘De relatie tussen autochtone en allochtone Nederlanders komt onder druk te staan’. Ook is de strafbaarstelling een aantasting van mensenrechten, zo schrijven ze in een verklaring.
Onder andere de vakbonden FNV en CNV, Unicef, de Raad van Kerken in Nederland, Kerk in Actie, Justitia et Pax, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Vereniging van Friese Gemeenten, juristen, VluchtelingenWerk Nederland en diverse hoogleraren hebben zich geschaard achter de oproep. Bijvoorbeeld prof. dr. Theo van Boven (emeritus hoogleraar internationaal recht), prof. mr. Thomas Spijkerboer (hoogleraar migratierecht) en prof.dr. Anton van Kalmthout (hoogleraar strafrecht en vreemdelingenrecht).
Ook ruim tienduizend individuele ondertekenaars uit de achterban van de kerken, hebben een oproep van Stichting Inlia in Groningen en Kerk in Actie getekend.
Verdragen

De coalitie zegt dat de uitvoering van de kabinetsplannen strijdig is met internationale verdragen, zoals het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het VN-Vrouwenverdrag, het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie en het Europees Verdrag voor de bescherming van de Rechten van de Mens. Uitvoering van deze maatregel zal mensen stigmatiseren en er zullen ten onrechte aan mensen alle kansen worden ontnomen tot regularisering.
Een vluchteling die nu illegaal in ons land verblijft, is niet strafbaar. Ondanks dat hij of zij niet legaal in ons land verblijft. Nu zal een vluchteling zich daarom nog vaak melden bij diverse instanties voor hulp, aangifte van geboorte of aanbieden getuige te zijn in strafzaak waarvoor getuigen nodig zijn. Hij hoeft niet bang te zijn op grond van ons Wetboek van Strafrecht te worden veroordeeld.
Het enkele feit van het onrechtmatige verblijf - omdat ze uitgeprocedeerd zijn - kan een strafsanctie opleveren, bijvoorbeeld een boete. Voor het geval deze niet wordt betaald, vervangende hechtenis. Straks zal een illegaal zich volgens de coalitie niet meer willen laten zien omdat, zodra hij in beeld komt, hij als misdrijfpleger gezien wordt. Zij verblijf in Nederland alleen al is straks strafbaar. ,,Hij of zij zal dus steeds meer geïsoleerd raken en afhankelijk worden van mensen die misbruik van hen gaan maken. Bijvoorbeeld huisjesmelkers, zwart werk, meisjes zullen in de prostitutie belanden, et cetera.”, aldus John van Tilborg van Stichting Inlia. Van de nieuwe wet gaat vooral een afschrikwekkende werking uit, aldus de coalitie. ,,Als het minister Leers gaat om het aanpakken van illegaal verblijf dan kan hij de Vreemdelingenwet ter hand nemen. Bewaring en andere vrijheidsbeperkende maatregelen opleggen of een meldplicht.”

Bron: http://www.frieschdagblad.nl/index.asp?artID=54034


Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions