De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

14 maart 2011

Asielzoeker gebaat bij discrete actie

AMSTERDAM - Hulporganisaties en advocaten zijn sinds de ophef over het Afghaanse meisje Sahar huiverig om schrijnende zaken van asielzoekers in de publiciteit te brengen. Vluchtelingenwerk Nederland zegt dat media-aandacht nu meer kwaad dan goed doet voor asielzoekers die hopen dat de minister voor hen een uitzondering maakt.

Dat is een opvallende wijziging. Onder voorgaande kabinetten werden kranten en tv veelvuldig bestookt met verhalen van asielzoekers die onrecht werd aangedaan in de ogen van hun belangenbehartigers.

Publicitaire druk werd veelvuldig ingezet om politici te doen zwichten. Maar nu het kabinet van VVD en CDA aan de macht is, gesteund door de PVV lijkt een andere strategie geboden.

Buiten de camera's
'Minister Leers voelt zich door alle media-aandacht in de Sahar-zaak in een hoek gedrukt', zegt Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk. 'Het lijkt er nu op dat het handiger is buiten het oog van de camera's een beroep te doen op de discretionaire bevoegdheid van de minister.' Zo kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers in zeer uitzonderlijke gevallen alsnog een verblijfsvergunning krijgen.

De afgelopen weken liet Leers doorschemeren dat hij mogelijk een uitzondering had kunnen maken voor Sahar en familie, als de zaak hem discreet was voorgelegd. Doordat ze deel werd van een politieke discussie, voelde hij zich genoodzaakt zijn rug recht te houden ten opzichte van de PVV. Die partij vreest dat een uitzondering voor de Afghaanse familie het hele asielbeleid ondermijnt.

Betere inschatting
In een poging zich te bevrijden uit deze spagaat opperde de CDA'er de discretionaire bevoegdheid deels over te hevelen naar burgemeesters. Lokale politici, die de asielzoekers kennen, zouden een betere inschatting kunnen maken. Mooie bijkomstigheid is dan dat Leers niet meer de kastanjes uit het vuur hoeft te halen.

CDA-burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch poogt collega's bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten te enthousiasmeren. 'Als burgemeester heb je de gezichten bij de families. Dan kom je tot een andere afweging.' Vier CDA-burgemeesters steunen hem. Maar de coalitiefracties in de Kamer zien niets in het overhevelen van bevoegdheden.

Bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1859010/2011/03/12/Asielzoeker-gebaat-bij-discrete-actie.dhtml?goback=%2Egmp_1624427%2Egna_1624427%2Egmp_1624427%2Egde_1624427_member_46785606

Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator