Nederland zou inburgering na vijf jaar niet mogen verplichten


Nederland mag mensen uit het buitenland niet verplichten een inburgeringsexamen te doen als ze langer dan vijf jaar hier wonen.
Volgens de advocaat-generaal bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg vervalt na die periode de inburgeringsplicht.
De advocaat-generaal deed die uitspraak naar aanleiding van een klacht van een Amerikaanse die sinds 2002 in Nederland woont en een Nieuw-Zeelandse, die hier sinds 2000 verblijft. Meestal neemt het EU-hof het advies van de advocaat-generaal over.
In Nederland geldt voor nieuwkomers een inburgeringsplicht en -examen. Ook mensen die van elders komen en de Nederlandse nationaliteit willen verwerven, moeten inburgeren. Maar volgens de advocaat-generaal hoeft dat na vijf jaar dus niet meer.

Reactie Asscher

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken reageert terughoudend. ''Dit is een advies aan het Hof en nog geen uitspraak. Ik wacht uiteraard eerst de uitspraak af.''
Volgens Asscher is de kern van het integratiebeleid ''dat iedereen die in Nederland komt wonen de normen en waarden in Nederland moet kennen om goed mee te kunnen draaien. Dit geldt voor alle mensen die zich in Nederland vestigen, of het nu nieuwkomers zijn of migranten die al wat langer in Nederland verblijven.''

Schriftelijke vragen

De VVD heeft de bewindsman al schriftelijke vragen gesteld. Een verplicht examen over de taal of de kennis van de samenleving draagt bij aan het vergemakkelijken van deelname van de betrokken persoon aan de samenleving, vinden de liberalen.

Bron: nu.nl http://www.nu.nl/politiek/3981426/nederland-mag-inburgering-vijf-jaar-niet-verplichten.html




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Anoniem zei…
De casus wordt volgens mij te beperkt/fout weergegeven (óf de advocaat-generaal begrijpt er niets van :-) Het ging in casu om twee personen die de status "langdurig ingezeten derdelander" op grond van de richtlijn 2003/109-EG hadden verkregen vóórdat in Nederland inburgering een verplichting was voor verkrijging van die status. De rechtsvraag is dus of nå het verkrijgen van de status langdurig ingezetene alsnog inburgering mag worden geëist. Tegenwoordig is een inburgeringsdiploma (in Nederland) juist een voorwaarde voor het verkrijgen van die status (artikel 5 lid twee richtlijn, artikel 45b, tweede lid onder g Vreemdelingenwet). Het gaat dus om een kleine beperkte groep die snel "uitsterft" en heeft niets te maken dat iemand "na vijf jaar" in het geheel niet meer hoeft in te burgeren. Overigens: tegenwoordig ben je als nieuwkomer verplicht zelfs al binnen drie jaar in te burgeren, op straffe van een boete. Ook om die reden zal deze casuïstiek zich niet veel meer voordoen.
Anoniem zei…
Toevoeging: hier een artikel waarin het beter wordt uitgelegd dan in het artikel van Nu.nl:

http://www.blikopnieuws.nl/2015/geen-inburgeringsplicht-meer-voor-mensen-met-5-jarige-verblijfsstatus

Storm in een glas water dus.
Jingawee zei…
Een vriend van mei heeft eind 2001 zijn Inburgeringscertificaat gehaald. Felicitatie van de burgemeester (Job Cohen). Hoera.
Daarna het jaar 2012: eisen zijn veranderd. Met Ă©Ă©n pennestreek wordt je certificaat ongeldig verklaard. Je moet het examen opnieuw doen. Kosten examen 350,= En wordt bovendien nog bedreigd met een boete.
Dat kan dus zomaar: een wet met terugwerkende kracht iets ongeldig verklaren!!

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer