De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

27 januari 2015

Een gemiste kans: Buiten gaan herrieschoppen in plaats van nou je stem eens laten horen in Terugkeerdebat (foto's)


Afgelopen zondag togen de buurvrouw en ik naar Amsterdam voor een middag over terugkeer van uitgeprocedeerden.  (LET OP DIT BERICHT MOET EVEN GOED LADEN VOOR JE DE TWEETS EN FOTO'S ZIET)


de Nooduitgang van Nederland

In dit Rosa Parks Café een creatieve brainstormsessie mèt de DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek). Vijf experts pitchen hun idee voor verbetering van het terugkeerbeleid.
Gasten: documentairemaker Kees Vlaanderen, advocaat Patricia Scholtes, psycholoog Jetske van Heemstra, journalist Karel Smouter,  coördinerend en specialistisch adviseur Karen Temmink en afdelingsmanager Voorbereiden Vertrek Peter de Koster
Presentatie wordt uitgevoerd door ex-Jakhals Bahram Sadeghi.
De documentaire die pas over de terugkeergesprekken was gemaakt werd getoond en  het publiek en sprekers  zouden hun goede ideeen naar voren mogen brengen voor twee mensen van de Dienst Terugkeer en Vertrek. "Pitchers" zouden onder meer een advocate, een psychologe en een uitgeprocedeerde mevrouw zijn. Een goed initiatief leek mij.
Bij aankomst stond de straat vol met uitgeprocedeerden en de mevrouw met het stekelkapsel die ik al vaker in die setting heb gezien.Bij binnenkomst werd ons verteld dat de illegale mevrouw er voor had gekozen om toch niet te komen spreken en liever bij haar vrienden buiten herrie te maken.Was dit haar?

Dus terwijl een psychologe uiteenzette dat je moest beseffen dat iemand die heel erg  als "onmeewerkend" overkomt wel eens een psychische stoornis kan hebben en er misschien eerst een PTSS behandeling moest plaatsvinden voordat er over terugkeer kon worden gesproken stonden ze buiten op een sirene te drukken om het naar de sprekers luisteren onmogelijk te maken.  Tja heeeeeeeeel nuttig als mensen proberen een verhaal af te steken ten behoeve van je groep. Nou had de zaal het geluk en de demonstranten de pech dat door de goede geluidsisolatie je ze alleen op de achterste rij kon horen.

Mij werd in de pauze verteld dat ze waren gevraagd of ze niet ook in de zaal wilden zitten en meepraten en meeluisteren maar daar bleek geen behoefte aan.

Kijk dat noem ik nou een "GEMISTE KANS". Kan je zomaar een punt maken ga je liever op een sirene staan drukken. TJA....We zijn echt wel een bijzonder landje trouwens. Een groep illegalen staat te protesteren voor de deur waar mensen van DTenV een lezing houden en geen vreemdelingenpolitie die ze oppakt.

Advocate Patricia stelde voor om naar Belgisch model terugkeercoaches in te stellen. Maar was dat daar wel zo'n succes? Er werd ook geopperd om DTenV naar een ander ministerie te verplaatsen. Maar de experts zullen dan gewoon meegaan. Als je al kijkt waar immigratie onder heeft gevallen de laatste jaren: Buitenlandse Zaken, Justitie, Binnenlandse Zaken, Justitie en Veiligheid maar de mensen bleven aan hetzelfde bureau werken.

Na de pauze mocht de zaal ideeen voorstellen aan de ambtenaren van de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat was voor mij het interessantste. Vooral de vraag of er wordt meegedacht naar doormigratie naar Derdelanden. Immers, misschien kan iemand hier geen verblijfsvergunning krijgen maar wel bij familie in Amerika of als kennismigrant in Brazilie.Hier kunt u alles terugzien:Na afloop was er heerlijk eten.

Het was een bijzonder aangename dag Amsterdam.
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

3 opmerkingen:

marco van heugten zei

Toch ook de pitches iets te kort afgedaan. Te denken valt aan een regievoerder/coach onder Sociale Zaken (da's nieuw). IND en DT&V zouden dan wellicht ophouden te bestaan.. danwel hoogstens (incidenteel) uit dan dus andere keten (de Justitiele) activeren. Kan misschien ook dat woord 'vreemdelingen' weg.. Ook werden er open termijnen met alle opties nog open geopperd in vluchtelingenbegeleiding bijvoorbeeld. Zelf kijken is natuurlijk altijd handiger, dank je

marco van heugten zei

& Nog even: sinds de ketenoperatie rond 2005 (onder ex-krijgsmacht nb) en oprichting DT&V in 2007 (na IND in 1994) zijn structureler nog de sociale en justitiele aspecten door elkaar gehaald. Zo veel mogelijk onderbrengen onder SZ, in een nieuwe opzet kan interessante figuren opleveren. Naturalisatie bijvoorbeeld zou dan ook primair onder SZ vallen, bij uitzondering onder Justitie etc.

vreemdelingenrecht.com zei

Dank Marco... vandaar de link zodat mensen integraal kunnen kijken. De opmerkingen mijnerzijds zijn mijn bedenkingen al luisterend. Ik had zelf video's gemaakt en die naar YouTube proberen up te loaden maar iets doe ik verkeerd. Ik hoop daarom dat mensen gewoon het hele programma terugkijken. Dit blogartikel ziet niet zozeer op de inhoud binnen dan wel de bijdrage van buiten. Ik heb echt op het punt gestaan aan het begin om naar buiten te lopen en te vragen aan de dame met de sirene wat ze dacht dat ze structureel aan het bijdragen was. Ik kwam er ten slotte om naar mensen te luisteren en met zijn allen mee te denken en daarom vond ik herrie een zinloze bijdrage die de anderen trachtte te overstemmen. Het was veel boeiender geweest als die mensen nou eens met een inhoudelijke nieuwe invalshoek waren gekomen.

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator