Staatloze mensen gezocht

 Beste mevr. Raspe,

Mijn naam is Sangita Jaghai, werkzaam bij het Statelessness Programme verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Het Statelessness Programme is een expertisecentrum wat zich volledig bezig houdt met onderzoek naar staatloosheid in de wereld. Daarnaast wordt er onderwijs gegeven over staatloosheid en bestaan er diverse activiteiten en voorlichtingsprojecten om deze problematiek en de consequenties daarvan onder ogen van een breed publiek te brengen (meer informatie over het Statelessness Programme is te vinden via http://www.tilburguniversity.edu/research/institutes-and-research-groups/statelessness/).

Ook in Nederland doen wij onderzoek naar staatloosheid en organiseren wij diverse bijeenkomsten en voorlichtingsactiviteiten. Naar aanleiding van het o.a. het ACVZ advies over de verdragsrechtelijke bescherming van staatlozen in Nederland (http://www.acvz.org/publicaties/Advies_39-WEB-DEF.pdf) zijn wij gestart met een 'storytelling project' waarbij we verhalen en ervaringen van staatlozen in Nederland verzamelen. Deze verhalen worden als case studies gebruikt teneinde de situatie van staatlozen in Nederland beter in kaart te brengen. Dit project is tevens een onderdeel van een campagne van het European Network on Statelessness welke pleit voor betere bescherming van staatlozen in Europa.

In de praktijk is het echter lastig om staatloze mensen te vinden o.a. omdat staatlozen als het ware 'onzichtbaar' zijn in de samenleving. Daarnaast bestaat er in Nederland geen officiƫle vaststellingsprocedure voor staatlozen, zoals dat wel geldt bij de asielprocedure en is het onmogelijk om te achterhalen om hoeveel mensen het daadwerkelijk gaat.

Uw blog wordt door veel mensen in het veld gevolgd, advocaten en onderzoekers die ongetwijfeld bekend zijn met zaken van staatlozen. Graag zou ik willen weten of het mogelijk is om op uw blog een bericht te plaatsen waarin wij kort de problematiek van staatloosheid in Nederland uitleggen, iets vertellen over het storytelling project en mensen oproepen om contact met mij op te nemen indien ze staatlozen kennen die bereid zijn hun verhaal, al dan niet anoniem, met het Statelessness Programme te delen.

Tot slot, voor meer informatie over staatloosheid in Nederland verwijs ik u graag naar het UNHCR rapport via de volgende link: http://www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/campagnes/staatloosheid/artikel/32866f7ef9186bd25d902e08bd1e06c8/rapport-staatloosheid-in-nederlan.html?L=0 

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

Sangita  Jaghai


Het Statelessness Programme is op zoek naar staatloze mensen
Voor ons ‘storytelling project’ willen wij verhalen en ervaringen van staatloze mensen horen; hoe het komt dat iemand staatloos is en met name, hoe het is voor staatloze mensen om in Nederland te wonen? De verhalen van staatloze mensen worden als case studies gebruikt door het Statelessness Programme in voorlichtingsactiviteiten. Daarnaast zullen deze verhalen, waar mogelijk, bijdragen aan lobbyinitiatieven voor een verbeterde aanpak van staatloosheid in Nederland en input leveren voor een Europa-breed initiatief van het European Network on Statelessness om de impact van staatloosheid onder de aandacht te brengen. Het belang van dit project is om middels praktijkvoorbeelden een helder beeld te schetsen wat de problematiek van staatloosheid in Nederland omvat en op welke diverse manieren staatloze personen in Nederland worden getroffen in hun dagelijkse leven.
Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld en het is ook mogelijk om anoniem een interview af te geven. Het dient benadrukt te worden dat wij interesse hebben in de dagelijkse ervaringen van staatloze mensen, vanuit hun eigen perspectief. Dit betekent dat wij geen juridische dossiers willen analyseren. Enkele vragen vooraf, gerelateerd aan de juridische status van de persoon, zijn slechts gericht op het bepalen of iemand wel of niet staatloos is (en daarom binnen dit initiatief past).
Volgens artikel 1 van het Verdrag betreffende de Status van Staatlozen is een staatloos persoon iemand die ‘door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt erkend’. Eind vorig jaar heeft het ACVZ een adviesrapport uitgebracht waaruit o.a. bleek dat, ondanks dat Nederland partij is bij de staatlozenverdragen van 1954 en 1961, zij niet voldoet aan de verplichting om (alle) staatlozen te beschermen zoals in deze Verdragen is omschreven. Dit komt o.a. doordat staatloosheid niet wordt vastgesteld middels een procedure, noch is staatloosheid een grond voor rechtmatig verblijf in Nederland.
Desalniettemin bevinden zich minstens enkele honderden staatlozen mensen in Nederland, zo niet meer, die vaak tevergeefs proberen via diverse procedures die niet aansluiten op het daadwerkelijke probleem, namelijk staatloosheid, rechtmatig verblijf in Nederland te verkrijgen. Indien een staatloze persoon geen rechtmatig verblijf in Nederland verkrijgt, blijft het om diverse redenen onmogelijk om terugkeer naar land van herkomst of geboorteland te realiseren. Staatloze mensen bevinden zich vaak in een vicieuze cirkel doordat geen enkele staat verantwoordelijkheid wilt nemen. Hun onrechtmatig verblijf in Nederland en het niet kunnen terugkeren vergroot de kans op detentie.
Het Statelessness Programme is verbonden aan de Universiteit van Tilburg en is het enige expertisecentrum wereldwijd wat zich volledig specialiseert in onderzoek naar staatloosheid in de wereld. Daarnaast wordt er onderwijs gegeven over staatloosheid en bestaan er diverse activiteiten en voorlichtingsprojecten om de problematiek van staatloosheid en de consequenties daarvan onder ogen van een breed publiek te brengen. Zo is er bijvoorbeeld recentelijk een serie proefcolleges over staatloosheid op middelbare scholen van start gegaan. Het ‘storytelling project’ maakt onderdeel uit van het voorlichtingswerk van het Statelessness Programme en draagt tevens bij aan een campagne van the European Network on Statelessness om verbeterde rechtsbescherming te bieden aan staatlozen in Europa.
In de praktijk is het niet altijd makkelijk om te bepalen of iemand staatloos is. Voor verdere vragen over staatloosheid, een profielschets van groepen onder wie staatloosheid veel voorkomt of meer informatie over het storytelling project kunt u contact opnemen met Sangita Jaghai s.jaghai@tilburguniversity.edu. Indien u zelf staatloos bent en wilt deelnemen aan het storytelling project of staatloze mensen kent die bereid zijn deel te nemen dan kunt u ook contact opnemen met het Statelessnes Programme via hetzelfde e-mail adres. 





In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer