24 januari 2017

Inburgeren in Nederland: matige lessen, in te grote groepen, voor te veel geld

Bijna 80.000 nieuwkomers zijn verplicht om binnen drie jaar hun inburgeringsexamen te halen. Anders dreigen boete, schulden en intrekking van hun verblijfsvergunning. Maar het inburgeringsbeleid werkt niet, laat ons onderzoek zien schrijven Dirk Wittenberg en Greta Riemersma.

Ze schrijven onder meer:

"
Sinds 2013 is de Wet inburgering ingrijpend gewijzigd. Inburgeren werd geprivatiseerd. Tot 2013 waren de gemeenten verantwoordelijk voor het inburgeringsbeleid. Zij boden onderwijs aan, zij zagen op de voortgang toe. Inburgering werd gezien als plicht van een goed functionerende pluriforme samenleving die economische zelfredzaamheid en ontplooiingskansen waarborgt en segregatie wil tegengaan.
Maar sinds 2013 dragen vreemdelingen de verantwoordelijkheid voor hun inburgering. Zij moeten uit het onoverzichtelijke scala aan particuliere bedrijven dat de inburgeringscursus aanbiedt, een goed geïnformeerde, weloverwogen keuze zien te maken, op een moment dat ze meestal net in een gemeente gehuisvest zijn. ‘Wilt u hulp bij het regelen van uw inburgering?,’ is het veelzeggende advies op de overheidssite inburgeren.nl. ‘Misschien kan uw familie helpen. Of een vriend.’
Steeds meer firma’s hebben zich de afgelopen jaren op de lucratieve inburgeringsmarkt gestort. Vluchtelingen kunnen nu terecht bij 190 bedrijven die het keurmerk hebben van het kwaliteitsinstituut Bekijk hier de website van Blik op Werk. Blik op Werk. Dit keurmerk betekent dat ze een onderwijsplan hebben en voldoende gekwalificeerde docenten. Maar het instituut stelt geen eisen aan klasgrootte, of aan het aantal lesuren, of aan differentiatie van het onderwijsaanbod naar kennisniveau.
Uit onderzoek onder deelnemers van Nieuw in Nederland blijkt dat zo’n 65 procent hulp nodig had bij het kiezen van een cursus. Slechts grofweg 50 procent kreeg hulp van VluchtelingenWerk of een andere organisatie. Zo’n 70 procent vond die steun voldoende om een afgewogen keus te kunnen maken.
Bij het maken van die keuze vonden de meeste ondervraagden het niveau van de cursus het belangrijkst, gevolgd door de afstand tussen huis en school. De prijs van de cursus speelde een marginale rol. Dat maakt het makkelijk voor bedrijven om tarieven te vragen die in geen verhouding staan tot de kwaliteit. Het roept ook de vraag op of nieuwkomers de financiële consequenties van hun keuze wel overzien."

" Krijgen vluchtelingen ook waar voor hun geld? Zo’n 65 procent zit in een klas van twaalf of meer leerlingen, 30 procent in een groep van zestien of meer. De niveauverschillen in een klas zijn vaak groot.
Zo’n driekwart van de deelnemers aan Nieuw in Nederland heeft minder dan twaalf uur per week les, zo’n 40 procent minder dan negen uur per week. Waarin ze dus voor zes onderdelen van het examen moeten worden klaargestoomd. Bij een schooljaar van veertig weken vergt inburgering dan al gauw anderhalf tot twee jaar terwijl veel nieuwkomers grote haast hebben om hun nieuwe bestaan op te bouwen. Uiteindelijk blijkt grofweg ruim 50 procent van de ondervraagden tevreden of heel tevreden. Zo’n 20 procent is ontevreden."

Lees het hele artikel hier: https://decorrespondent.nl/6015/inburgeren-in-nederland-matige-lessen-in-te-grote-groepen-voor-te-veel-geld/400827570-2a1065aa

Wat ik bijzonder goed vind aan het artikel is dat ze overal linken naar onderzoeken of andere artikelen over het onderwerp zodat je wanneer je wat meer over een bepaald deelonderwerp van hun onderzoek wilt weten je je er meer in kunt verdiepen.

Bijvoorbeeld deze:

Migratiedenkers (7) Tamar de Waal

‘Dit komt ons duur te staan’

Migranten die naar Nederland komen krijgen steeds minder hulp bij hun inburgering. Hun kinderen dreigen een verloren generatie te worden. Politiek filosoof Tamar de Waal vreest hoge maatschappelijke kosten.

Lees hier verder: https://www.groene.nl/artikel/dit-komt-ons-duur-te-staan





Wellicht is mijn boekenblog ook interessant: http://dutchysbookreviews.blogspot.nl/l

A moving, powerful, and evocative debut novel, When We Were Strangers by Pamela Schoenewaldt heralds the arrival of superb new voice in American fiction. A tale rich in color, character, and vivid historical detail, it chronicles the tumultuous life journey of a young immigrant seamstress, as she travels from her isolated Italian mountain village through the dark  corners of late nineteenth century America. A historical novel that readers of Geraldine Brooks, Nancy Turner, Frances de Pontes Peebles, and Debra Dean will most certainly cherish, When We Were Strangers will live in the mind and the heart long after its last page is turned.




Daniel Bellman, the Norwegian, was a disappointment to those who held authority in his life. In 1860, he decides to emigrate to wild and dangerous Africa with his young family to prove everyone wrong.
Whilst living amongst the Zulus, the family learns about the Zulu culture, customs and values.
Struggling to survive the harsh African surroundings, the family's unshakable faith helps them through the hardships.
When war breaks out between the British and the Zulus, the Bellman family find themselves stranded on a farm near the Zulu border.




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...