Zetten we nog uit naar Guinea, Liberia, Nigeria and Sierra Leone met die Ebola epidemie?


Spanish priest struck with Ebola becomes the first person brought to Europe for treatment as shocking pictures reveal how more bodies are being left in African streets

Zie: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2718716/Missionary-struck-Ebola-person-brought-Europe-treatment-African-countries-declare-national-emergency.html



Ik vroeg me af of de Nederlandse overheid al een standpunt hierover had ingenomen. In het artikel wordt gesproken over lijken van slachtoffers van een onbehandelbare besmettelijke ziekte die op straat liggen. Doet me denken aan verhalen over de builenpest in de Middeleeuwen of de tv serie "the Last Ship". Is het uitzetten van mensen naar een gebied waar zo'n epidemie steeds woester om zich heen slaat niet in strijd met artikel 3 EVRM? Persoonlijk vind ik het niet te vergelijken met een land waar het door gevechten onveilig is omdat je daar nog zelf enigszins iets tegen kunt doen als vluchten of schuilen maar een airborn epidemie is een vijand die je niet ziet. En dan hebben we het nog niet over de risico's die escortering met zich mee brengt. Nou zou ik niet gelijk willen voorstellen dat iedereen dan maar uit bewaring zou moeten worden ontslagen maar het lijkt me wel zinvol om bijvoorbeeld in de komende twee weken eerst eens even af te wachten.

Normaliter ziet artikel 3 EVRM op gevaar doordat je bij terugkeer geweld wordt aangedaan. In St Kitts vond het EVRM dat als je door terugkeer eigenlijk binnen afzienbare tijd aan een ziekte eenzaam zou kreperen dat ook onder 3 EVRM moet vallen zonder dat iemand jou actief zo zou behandelen als de verdragsbepaling dat noemt.

Ik vraag me af of je dat ook zou kunnen stellen als je iemand naar een gebied zou sturen wat geteisterd wordt door Ebola of de Builenpest. Maakt de kans op besmetting dan uit? Hoe zeker moet het zijn dat iemand daardoor binnen afzienbare tijd zou sterven?

Let wel dit is een puur theoretische vraag. 

Maar ik vraag me af of DT&V zich over deze vraag heeft gebogen. In Nederland hoor je eigenlijk niets van maatregelen rond Ebola terwijl mijn buurvrouw vertelde dat er in Cyprus een noodplan al klaar ligt.

Een andere kwestie is zoals iemand mij na bovenstaande opmerkingen antwoorde in de groep Vreemdelingenrecht op Linkedin dat als je iemand zou uitzetten naar zo'n gebied die zelf medische behandeling daar nodig heeft het de vraag is of die nu wel beschikbaar is aangezien de hele medische wereld daar wellicht op het moment bezig is met de bestrijding van Ebola.





In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer