De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

04 november 2012

Burgemeesters mogen het uitzetten van illegale vreemdelingen niet frustreren schrijven ministersBurgemeesters mogen het uitzetten van illegale vreemdelingen niet frustreren. Zo mogen ze niet de politie tegenhouden de vreemdelingen uit te zetten door een beroep te doen op de hulpverleningstaak van agenten of uit angst voor verstoring van de openbare orde.

Dat schrijven ministers Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie, Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Gerd Leers (CDA) voor Immigratie, Integratie en Asiel aan de Tweede Kamer. Op basis van een advies van twee hoogleraren concluderen zij dat bij het uitzetten van illegale vreemdelingen de politie onder het exclusieve gezag van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel staat.
Als een burgemeester bang is voor verstoring van de openbare orde bij het uitzetten van een vreemdeling, bijvoorbeeld door demonstraties of rellen, dan kan de burgemeester de politie inzetten om de openbare orde te handhaven, stellen de drie bewindslieden. Als burgemeesters in dergelijke gevallen de uitzetting tegengaan of verbieden, zou dat oneigenlijk gebruik van hun bevoegdheid zijn.
Alleen als er niet genoeg politie is om ernstige ordeverstoringen te beteugelen, moet er extra politiebijstand komen. Die moet de burgemeester aanvragen. Als die er is, kan de geplande uitzetting alsnog plaatsvinden.
Begin dit jaar weigerde burgemeester van Giessenlanden Els Boot de politie mee te laten werken aan het uitzetten van de Afghaanse vluchteling Rafiq Naibzay. Ze vreesde dat de uitzetting ‘rampzalige gevolgen’ zou hebben voor het achterblijvende gezin, omdat de depressieve vrouw van de man zelfmoord zou plegen.
Leers stelde dat burgemeesters niet gaan over de vreemdelingentaak van de politie. In reactie op de discussie schaarden veertig gemeenten zich achter Boot. In een brandbrief aan de minister onderstreepten zij haar punt dat een burgemeester medewerking mag weigeren als de openbare orde in het geding is. Boot en Leers spraken vervolgens af dat de bevoegdheden van burgemeesters bij het uitzetten van asielzoekers nader zouden worden onderzocht.

Bron: http://www.nd.nl/artikelen/2012/oktober/29/uitzet-illegaal-frustreren-mag-niet

Dit is de Kamerbrief: http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2012/10/29/kamerbrief-over-het-gezag-over-de-politie-bij-uitzetting-van-vreemdelingen/kamerbrief-over-het-gezag-over-de-politie-bij-uitzetting-van-vreemdelingen.pdf

En dit is de Bijlage (brief professoren): http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asielbeleid-en-immigratie/documenten-en-publicaties/rapporten/2012/09/24/het-gezag-over-de-politie-bij-uitzetting-van-vreemdelingen.html

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator