De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

13 november 2012

Een grenzenloze wereld of een wereld vol grenzen? Discussie en boekpresentatie

De wereld kent politieke, economische, culturele en morele grenzen. Door de globalisering lijken veel grenzen minder belangrijk te worden. Tegelijkertijd worden sommige grenzen juist  nadrukkelijker getrokken en verdedigd. Wat is de toekomst van de grenzen in de wereld? Zijn we op weg naar een grenzenloze wereld of naar een wereld vol grenzen?

Rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt, rechtssocioloog Ashley Terlouw, econoom Esther-Mirjam Sent en conflictdeskundige Willemijn Verkoren gaan met elkaar in discussie. Politiek geograaf Henk van Houtum, voorzitter van de studiegroep Mondiale Rechtvaardigheid, leidt het gesprek.

De studiegroep Mondiale Rechtvaardigheid van het Soeterbeeck Programma schreef gezamenlijk het boek Eerlijke nieuwe wereld. Voorbij de grenzen van de natiestaat (uitgeverij Klement) over de betekenis van grenzen voor de kloof tussen arm en rijk in de wereld. Dit boek wordt tijdens de bijeenkomst gepresenteerd en zal namens de Radboud Universiteit in ontvangst worden genomen door Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Sprekers
 
Ronald TinneveldtRonald Tinnevelt is filosoof en bestuurskundige. Hij is universitair hoofddocent Rechtsfilosofie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Ashley TerlouwAshley Terlouw is hoogleraar Rechtssociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en sinds maart 2012 rechter plaatsvervanger bij de rechtbank in Arnhem. In 2003 promoveerde zij aan de Radboud Universiteit op een rechtssociologisch onderzoek naar samenwerking tussen vreemdelingenrechters.
Terlouw publiceert op het gebied van gelijke behandeling, rechtspleging en migratierecht en verricht onderzoek naar discriminatie op grond van ras, nationaliteit en religie en heeft bijzonder interesse voor de spanning tussen homogeniteit en diversiteit. Zij begeleidt promotie-onderzoeken naar het gebruik van transnational legal space, rechtshulpverlening in asielzaken in Frankrijk, Nederland en het UK, waarheidsvinding in asielzaken en etnische registratie in Duitsland en Nederland.
Terlouw werkte onder meer bij het stafbureau Vreemdelingenzaken van de rechtbank Den Haag en als hoofd afdeling vluchtelingen bij Amnesty International Nederland. In de periode 2004-2008 was zij lid van de Commissie Gelijke Behandeling. Tot 1 januari 2012 was Terlouw lid van de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken (ACVZ) en tot september 2012 van het bestuur en de beroepscommissie van de stichting voor vluchteling-studenten UAF.


Esther-Mirjam SentEsther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid. Haar onderzoeksinteresses omvatten gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid alsmede de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen en de economie van de wetenschap. Aandachtspunten hierbij zijn beperkte rationaliteit, emotie en gender.
Esther-Mirjam Sent studeerde en werkte in de Verenigde Staten. Ze promoveerde in 1994 aan Stanford University onder de begeleiding van Nobelprijswinnaar Kenneth Arrow. Haar proefschrift is beloond met de Joseph Dorfman Best Dissertation Prize 1995 en haar eerste boek met de Gunnar Myrdal Prize 1999. Sent is tevens mede-redacteur van de Journal of Institutional Economics.


Willemijn VerkorenWillemijn Verkoren (1978) is politicoloog en historica en gepromoveerd in de ontwikkelingsstudies. Zij is verbonden aan de Radboud Universiteit als universitair hoofddocent en hoofd van het Centrum voor Internationaal Conflict-Analyse en Management (CICAM). Haar onderzoek richt zich op het analyseren van gewelddadig conflict en van vredesprocessen in een veranderende mondiale context. Zij publiceerde onder meer de boeken Postconflict Development: Meeting New Challenges (2005, met Gerd Junne) en The Owl and the Dove: Knowledge Strategies of Peacebuilding NGOs (2008). Zij is lid van de Commissie Vrede en Veiligheid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) en bestuurslid van de Stichting Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).


Henk van HoutumGespreksleider Henk van Houtum is hoofddocent Politieke Geografie en Geopolitiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en hoogleraar Geopolitiek van Grenzen aan de Universiteit Bergamo. Daarnaast is hij hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research. In 2009 en 2010 schreef hij een serie van columns voor de Groene Amsterdammer getiteld Ach, Europa.
Henk van Houtum heeft veel gepubliceerd over de (on)rechtvaardigheid van grenzen, het grensregime van Europa, Europese integratie, migratie, nationale identiteit, urban identiteit, hyperkapitalisme en steden. Henk van Houtum is tevens mede-hoofdredacteur van het Journal of Borderlands Studies.
    
 

Deelname
Deelname is gratis, inschrijven is gewenst.
Inschrijven
 
Datum, tijd, locatieDatum: woensdag 21 november 2012
Tijd: 16.00 - 17.30 uur
Locatie: Spinozagebouw, SP 01.09, Montessorilaan 3, Nijmegen | routebeschrijving

Vindplaats: http://www.ru.nl/soeterbeeckprogramma/agenda/informatie-2012/debatten/discussie/

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator