Wel moet je net als de burgemeester kunnen zeggen als land "Maar als jij daar een jihadist bent gaan zijn willen we je niet terug want we willen geen oorlogsmisdadigers hier en mensen die onze normen en waarden hebben bevochten". Iemand die asiel aanvraagt uit een land wordt namelijk ook om zoiets geweigerd. En ben je ooit naar Amerika geemigreerd als jong kaaskopje dan mag je ook niet zomaar weer in Nederland gaan wonen zelfs als je niets verkeerds hebt gedaan.
Ook na de Russische revolutie vertrokken er mensen richting de nieuwe Sovjetunie om daar in een heilstaat te gaan wonen en ook die raakten daardoor hun Nederlandse nationaliteit kwijt.
Het idee dat je gerust jaren in een land kunt gaan wonen maar je nationaliteit behouden van een ander land is volgens mij iets relatief nieuws.
Mensen mogen zo zelf kiezen: in Nederland blijven of het roer omgooien. Maar wel nadenken over de consequenties. Niet alleen die voor henzelf.
Ik vind het HEEL goed dat hij aangeeft dat als ouders er niet meer uitkomen of mensen bang worden ze hem persoonlijk om hulp mogen vragen en dat bang worden voor een jurk niet nodig is want dat hij die zelf ook aantrekt. Dat klinkt als een echte burgervader!
Hoe moet je zulke mensen tegenhouden?
,,Dit maakt duidelijk dat het nemen van maatregelen zo goed als onmogelijk is. Het ideaal waarnaar deze mensen willen leven, kun je niet bijsturen door iemand een baan te geven of door andere wetgeving te maken. Dat is een wereldbeeld dat iemand in zijn hoofd heeft en dat hoofd kun je niet resetten.''
,,Voor de mensen die voor zichzelf hebben uitgemaakt: dit is mijn beeld, die houden we niet tegen. Ik wil ze ook niet tegenhouden. Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen. In die zin verschil ik echt hardgrondig met de Nederlandse regering van opvatting op dit punt.''
Het kabinet wil juist voorkomen dat mensen uitreizen naar conflictgebieden om zich aan te sluiten bij gewelddadige jihadistische groeperingen zoals IS.
Wat bereikt u hiermee?
,,Ik wil een signaal afgeven aan degenen die overwegen naar Syrië af te reizen, zodat ze beseffen wat ze op het spel zetten. Bij jonge mensen die enorm aan het dubben zijn met hun persoonlijke identiteit en ook hun religieuze identiteit zou de overheid kunnen interveniëren. Want je kunt maar één keer de stap zetten. Dat kan ook je dood betekenen. Wil je dat nou uiteindelijk? En wat betekent het voor de familie die achterblijft?''
Wat zou u tegen hun ouders willen zeggen die niet weten wat ze met de situatie aanmoeten?
,,Zoek hulp, alstublieft. Zoek hulp en als je echt helemaal niet weet waar je naartoe moet, stuur de burgemeester een brief, of loop het stadhuis binnen en laat een briefje achter bij de portier. Dat bereikt mij binnen een halfuur. Na de oproep van mij en Eerdmans aan de moslimgemeenschap om zich te laten horen, belde een moeder ons om te zeggen dat zij zich zorgen maakte over haar zoon. We hebben zijn paspoort afgepakt. Het is heel belangrijk dat dat gebeurt, juist ter bescherming van het kind.
We moeten een klimaat van angst voorkomen. Hoewel het aantal meldingen van mogelijke radicalisering toeneemt, spelen de problemen met uitreizigers en terugkeerders vooral buiten Rotterdam. Een vrouw schreef mij: 'Ik heb fantastisch contact met mijn buren. We komen bij elkaar over de vloer, maar ik zie nu mannen in lange jurken bij mijn buren binnengaan. Ik vertrouw het niet meer'. Ga er maar aan staan. Een eerlijk beeld van een mens dat zegt: ik ben hier bang voor. Dat moet je niet bagatelliseren. Dat is de fout die we gemaakt hebben in de jaren '70 en '80. De burgemeester draagt trouwens ook zo'n jurk, maar altijd binnen. Je moet zo'n melding afpellen en kijken wat ervan overblijft.''
Dit is een groot citaat uit het artikel 'Wil je naar Syrië? Ga, maar kom hier niet meer terug' Lees het hele artikel hier in het AD: http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/3798493/2014/11/26/Wil-je-naar-Syrie-Ga-maar-kom-hier-niet-meer-terug.dhtml
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten