Moet een Pardonner zonder identiteitspapieren toch een Nederlands paspoort kunnen krijgen? (stelling VWN en reactie 1)

VluchtelingenWerk Nederland is daarvoor een campagne aan het voeren. Zij voert het volgende aan:

Een groep mensen die in 2007 een pardonvergunning kreeg, voert actie om Nederlander te mogen worden. Sinds vorig jaar juni (vijf jaar na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning) mogen zij naturaliseren. Er worden echter onmogelijke eisen gesteld, zodat een Nederlands paspoort krijgen voor velen van hen niet haalbaar is. Daarom zijn ze een petitie gestart.

Onmogelijk om aan papieren te komen

VluchtelingenWerk ondersteunt deze petitie van harte. Ariane den Uyl, beleidsmedewerker: "Om te kunnen naturaliseren zijn een geboorteakte en een geldig paspoort nodig. Voor veel pardonners is het echter onmogelijk om aan deze papieren te komen. Je kunt aan een Iraakse christen toch niet vragen om terug te gaan naar onveilig Bagdad?"  Zonder een Nederlands paspoort kan deze groep mensen nooit stemmen, bepaalde beroepen bij het leger of de politie niet uitoefenen en bijvoorbeeld geen hypotheek afsluiten. Den Uyl: "Ook zien we dat in de praktijk mensen zonder Nederlands paspoort minder makkelijk aan een baan kan komen."

Eisen moeten versoepeld worden

Ook VluchtelingenWerk vindt dat de eisen om te kunnen naturaliseren versoepeld moeten worden. Voor pardonners moeten dezelfde eisen gelden als voor andere vluchtelingen, zij zijn immers vrijgesteld van deze documenten. We roepen daarom iedereen op om deze petitie te tekenen.
Zie: https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/pardonners-voeren-actie-om-nederlander-te-mogen-worden?goback=.gna_1624427.gde_1624427_member_257892995.gde_1624427_member_257928088.gde_1624427_member_255903550

Ik ben van mening dat Vluchtelingenwerk hier een aantal malen een onjuistheid verkondigt.

Vluchtelingenwerk is zich enorm aan het overschreeuwen hier en dat zal een oplossing van een door hun geconstateerd (eventueel) probleem juist in de weg staan.
Kort samengevat ( zodat het helder lezen is zonder diplomatieke franjes die u er maar bij moet denken):
1) Dat iemand een Pardonvergunning heeft gekregen is niet iets waar die recht op had maar een grote gunst die die persoon is verleend. Iets om dankbaar voor te zijn. Rupsje-nooit-genoeg is daarom misplaatst en werkt zeer negatief voor de beeldvorming.
Sommige mensen roepen dat ze niet terug kunnen om een document te halen om de doodeenvoudige reden dat ze niet zijn wie ze zijn en soms niet eens uit het land komen waar ze zeggen vandaan te komen. Prima dat is ze vergeven want er is voor gekozen om niet te checken bij de Pardonverlening maar berust dan in het feit dat die verblijfsvergunning voor je de hoofdprijs is 2) Vluchtelingenwerk wil vrijstelling net als bij andere vluchtelingen: maar dat zijn Pardonners NIET. Wat tot aan de Raad van State is vastgesteld vaak. Een Pardonner is net zo regulier als iemand die hier voor gezinshereniging komt. En die krijgt ook geen vrijstelling omdat hij uit Turkije of Egypte komt waar het nu rommelt behalve als hij een gefundeerd beroep op bewijsnood doet in verband met gevaar;
3) Een Nederlands paspoort heeft bewijskracht. Pietje is echt Pietje. Het aan iemand geven die wel Ayaan Hirshi Magan ipv Ali kan zijn ondermijnt de waarde van een ander mans paspoort;
4) Want dan kunnen ze in het leger gaan? Griezel!!! Ik moet er toch niet aan denken dat iemand waarvan we niet echt weten wie het is bij bepaalde knoppen of geheimen kan komen.
5) Dan moet een Christen terug naar gevaarlijk Bagdad? Noord Irak is zo veilig dat er een hele economische boom bezig is waar ze zelfs Turkse gastarbeiders voor moeten laten werken. Als een bepaalde stad minder veilig is kan je een veiligere plek zoeken. Bovendien verstrekken heel veel ambassades die documenten (Irak een paar jaar geleden in ieder geval volop)
6) Geen Hyptheek? Vreemd. Ik heb toch zat buitenlandse buren hier in de buurt. Mischien meer een kwestie van geen spaarpot en strengere hypotheek eisen.
7) In het bestuursrecht bestaat het principe van bewijsnood en vrijstellingen. Je kan verzoeken vrijgesteld te worden als terugkeer nu heel gevaarlijk zou zijn. 

8) Vaak is via een familielid of een advocaat in het land van herkomst wel aan de desbetreffende documenten te komen zonder dat de persoon zelf er heen moet reizen;


Kijk dat je nu een NU GELDIG paspoort moet hebben en een geboorteakte terwijl iemand hier kan zijn gekomen met een toen geldig echt paspoort waardoor iemands nationaliteit en identiteit vast stond dat zijn nou van die punten dat ik denk "Ja daar zou ik wat in zien om het soepeler te maken". Maar dat wordt helemaal overschreeuwt.



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)