Uitzetten naar Guinnee met een 'titre de voyage' (uitspraak)


ECLI:NL:RBNNE:2013:4396 Rechtbank Noord-Nederland, 17-07-2013, AWB 13-16519

Datum uitspraak:17-07-2013
Datum publicatie:24-07-2013
Rechtsgebieden:Vreemdelingenrecht
Bijzondere kenmerken:Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen:Rechtspraak.nl
Inhoudsindicatie:
Aan eiser, van Guinese nationaliteit, is eerder op 8 januari 2013 de maatregel van vreemdelingenbewaring opgelegd. Verweerder heeft op 28 mei 2013 een laissez passer ('titre de voyage') ontvangen, na contact met de diplomatieke vertegenwoordiging van Guinee. Op 14 juni 2013 is de maatregel opgeheven wegens uitzetting van eiser. Deze uitzetting is mislukt, waarna eiser opnieuw in bewaring is gesteld. Op 25 juni 2013 is de nieuwe maatregel opgeheven, eveneens wegens uitzetting. Ook deze uitzetting is mislukt, waarna eiser op 25 juni 2013 opnieuw in bewaring is gesteld. Het daartegen door eiser ingestelde beroep bij de rechtbank is inhoudelijk behandeld ter zitting van 16 juli 2013. Tegen het einde van die zitting heeft eiser de rechtbank gevraagd zo spoedig mogelijk uitspraak te doen omdat verweerder hem op 18 juli 2013 opnieuw wil uitzetten. Bij uitspraak van 17 juli 2013 heeft de rechtbank geoordeeld dat de nieuwe maatregel van bewaring rechtmatig is. De rechtbank overweegt daartoe dat eiser de gronden van de maatregel (waaronder de gronden dat hij ongewenst vreemdeling is en verdachte is van misdrijf dan wel daarvoor is veroordeeld) niet heeft bestreden. Eisers betoog, onder verwijzing naar een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dat zijn nieuwe inbewaringstelling op 25 juni 2013 niet mogelijk was, faalt omdat de zaak van eiser anders is dan de zaak die heeft geleid tot die Afdelingsuitspraak. Ook faalt eisers betoog dat verweerder ten onrechte niet een verlengingsbesluit heeft genomen. Ten slotte heeft eiser betoogd dat er geen zicht is op uitzetting omdat het document 'titre de voyage' vals is. De rechtbank overweegt dat dit betoog evenzeer faalt. Onderzoek door de Koninklijke Marechaussee aan het document 'titre de voyage' heeft als resultaat opgeleverd dat daaraan geen kenmerken van valsheid en/of vervalsing zijn aangetroffen. Het is nu aan eiser om, als hij desondanks meent dat het document vals is, een contra-expertise te laten verrichten. Het beroep is ongegrond en het verzoek om schadevergoeding wordt afgewezen.
 
De hele uitspraak staat hier: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBNNE:2013:4396


Uit de uitspraak ligt ik het volgende fragment uit omdat je op internet geruchten hoort over valse LP's van Guineers"


 "
Daartoe overweegt de rechtbank als volgt met betrekking tot het betoog van eiser dat er geen zicht is op uitzetting binnen een redelijke termijn wegens twijfel aan de authenticiteit (de echtheid) van de titre de voyage.
Bij de op de zaak betrekking hebbende stukken bevindt zich een (op ambtseed en ambtsbelofte opgemaakt) proces-verbaal van bevindingen van 5 juli 2013 van de Koninklijke Marechaussee (KMar), Brigade Recherche/Recherche bureau Falsificaten, naar aanleiding van aan het document ‘titre de voyage’ verricht onderzoek. In het proces-verbaal is als resultaat van het onderzoek vermeld dat aan het document geen kenmerken van valsheid en/of vervalsing zijn aangetroffen en voorts dat (door verbalisanten) geen uitspraak kan worden gedaan omtrent de wijze waarop en de omstandigheden waaronder dit document is afgegeven.
De rechtbank merkt op dat het aan eiser is om, als hij desondanks meent dat het document vals is, een contra-expertise te laten verrichten.
De rechtbank heeft ter zitting aan eiser voorgehouden dat zij acht heeft geslagen op hetgeen over de titre de voyage is opgemerkt in de beroepsgronden van 8 juli 2013, onder 3, te weten:
“Inmiddels is op YouTube een video te zien waarin de vertrouwensarts van eiser toelicht dat de titre de voyage een vals document betreft. Bij inzoomen op de details van het document blijken onder de gegevens van eiser andere gegevens schuil te gaan. Deze informatie is afkomstig van een Duitse documenten-deskundige, die zich nog beraadt op het opstellen van een deskundigenrapport. Eiser stelt dat het document op echtheid onderzocht behoord te worden door Bureau Documenten van de IND in Zwolle.”

Desgevraagd is namens eiser ter zitting meegedeeld dat er nog geen deskundigenrapport is opgesteld en dat de naam van bedoelde Duitse documentendeskundige nog niet kan worden gegeven.
Het voorgaande leidt de rechtbank tot de slotsom dat hetgeen eiser heeft aangevoerd
ter onderbouwing van zijn verklaring dat hij twijfelt aan de echtheid van de titre de voyage, onvoldoende is. Daarbij heeft de rechtbank met name gelet op het proces-verbaal van bevindingen van de KMar van 5 juli 2013. De rechtbank merkt nog op dat zij ook overigens
in de op de zaak betrekking hebbende stukken geen aanknopingspunt heeft gevonden voor eisers stelling dat de titre de voyage vals is of zou zijn.
Voor de goede orde merkt de rechtbank hierbij nog op dat zij ook in de verklaring van eiser dat zijn broer naar de ambassade in Brussel is gegaan en het onderhoud aldaar heeft gefilmd, met welk filmfragment - naar eiser stelt - duidelijk is dat een titre de voyage alleen kan worden afgegeven op vertoon van een document hetgeen in het geval van eiser niet is gebeurd, geen aanleiding ziet voor een ander oordeel aangaande eisers betoog op dit punt.
De rechtbank volgt eiser dan ook niet in zijn stelling dat er geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn is omdat de titre de voyage vals is of zou zijn."



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)