09 september 2013

Adriana van Dooijeweert, voorzitter ACVZ, Over idee van Schouw (D66) om beoordeling geloofwaardigheid asielaanvragen weer bij rechter te leggen


"Beoordelen van asielrelaas is taak van IND"


Rechters moeten zelf onderzoek kunnen doen in asielzaken, en niet alleen afgaan op de informatie van de IND. Dat zei Gerard Schouw eerder vanochtend in onze uitzending, hij dient daartoe een initiatief wetsvoorstel in. Adriana van Dooijeweert is voorzitter van de adviescommissie voor vreemdelingenzaken, die de overheid adviseert over het asielbeleid en was zelf vreemdelingenrechter.



Vindplaats: http://nos.nl/audio/549220-beoordelen-van-asielrelaas-is-taak-van-ind.html

Toelichting: De rechter beoordeelt hele belangrijke onderdelen van het asielrelaas volledig. Zoals de vraag of iemand bij terugkeer gevaar loopt. Echter de geloofwaardigheid van iemand's verhaal beoordeelt de IND. Hiertoe is in 2000 besloten bij de grote verandering toen een nieuwe Vreemdelingenwet werd gemaakt met in het achterhoofd het idee dat de IND veel meer van herkomstlanden van mensen weet dan individuele rechters juist doordat ze alle aanvragen zien langskomen en meer onderzoeksmogelijkheden hebben. Wat de rechter wel doet is kijken of de IND tot de conclusie heeft mogen komen. In tegenstelling tot de heer Schouw en Krapuul en co behelst dat toch wat meer als kijken of de procedure goed is gelopen. In mijn tijd bij de rechtbank heb ik heel wat zaken zien gegrond verklaren omdat de redenering van de IND gaten had. Dan wordt een beroep gegrond verklaard omdat er geen sprake is van een zorgvuldige voorbereiding van een besluit of omdat het besluit niet goed is onderbouwd. En dat is toch echt wat anders als kijken of de procedure wel goed ging of laten we zeggen het is wat meer dan alleen termijnen tellen. Dit systeem vergt meer inzet van de advocaten want die hebben dus zelf het fundament moeten leggen tijdens de aanvraag en de zienswijze en konden niet meer zoals voor 2001 wachten dat de rechter met een briljante ingeving kwam. Aan de andere kant nu we de Raad van State als hoger beroepsorgaan hebben zouden we kunnen afspreken dat de rechtbanken wel vol mogen toetsen maar de Raad van State op de oude voet blijft doorgaan. Immers zo kan je dan een uitglijder van een rechter opvangen. Beetje het Engelse systeem. . .



In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...