De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

28 januari 2013

„Ontwikkeling afgewezen jonge asielzoeker staat soms jaren stil”

Ze komen uit landen als Sierra Leone, Angola, Ethiopië, Guinee, Somalië en Afghanistan. Zonder familie arriveren ze in Nederland, waar ze als alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Als ze achttien zijn, moeten ze in veel gevallen het land verlaten. De organisatie Beyond Borders helpt (ex-)ama’s door middel van voorlichting en training om te werken aan hun toekomstperspectief, binnen of buiten Nederland.
Mark de Koning is projectmedewerker en trainer bij Beyond Borders. Sinds vorig jaar biedt de organisatie in Rotterdam, Den Haag en Utrecht empowermenttrainingen voor ex-ama’s aan. Tijdens negen groepsbijeenkomsten leren de deelnemers hun mogelijkheden te ontdekken en te ontwikkelen. Ook krijgen ze wekelijks begeleiding van een coach. „Het gaat vaak om jongeren die al lange tijd uitgeprocedeerd zijn en geen opleiding meer kunnen volgen. Ze staan stil in hun ontwikkeling en zijn afhankelijk van anderen die hun steun bieden. Tijdens de training spreken we hen aan op hun talenten en kwaliteiten. We kijken hoe ze die kunnen versterken, zodat ze die, op de een of andere manier, kunnen inzetten. Voor sommigen kan dat alsnog in Nederland, voor anderen is terugkeer naar het land van herkomst de beste optie. Ze moeten zelf de keus maken. Wij reiken informatie aan om hen daarbij te helpen.”
Veel ex-ama’s leven volgens De Koning in een klein wereldje. Doel van de training is onder meer hun netwerk en daarmee hun mogelijkheden te vergroten. „Sommigen zitten in een sociaal isolement en zijn vooral bezig met overleven: hoe kom ik aan eten en onderdak? Het merendeel is nog altijd gericht op een verblijf in Nederland. Het nadenken over eventuele terugkeer is een langdurig en complex proces. Tijdens de gesprekken met een coach wordt specifiek gekeken naar ieders persoonlijke omstandigheden. Na de groepstraining houden de jongeren contact met deze begeleider.”
Als mensen willen terugkeren, krijgen ze hulp bij maken van een plan dat hun in het land van herkomst nieuw perspectief moet bieden. „We kijken welke obstakels er zijn bij terugkeer en hoe die kunnen worden weggenomen. Vaak schamen jongeren zich voor hun familie, die soms veel geld heeft betaald om hen via mensensmokkelaars naar Europa te laten gaan om hier wat te verdienen. Als dat niet is gelukt, blijkt het heel lastig om terug te keren. Soms is het mogelijk jongeren in contact te brengen met een project in het land van herkomst, waar ze aan de slag kunnen. Het komt ook voor dat ze een businessplan maken om zelf een bedrijfje te beginnen.”
Een van de medewerkers bezocht de afgelopen jaren terugkeerprojecten in Angola en Irak. „Via Facebook en Skype kunnen we ex-ama’s in contact brengen met jongeren die succesvol naar die landen zijn teruggekeerd. Dat kan drempelverlagend werken.”
www.facebook.com/beyondbordersnu

Talentenmarkt ex-ama’s

De organisatie Beyond Borders (Over Grenzen) zet zich in voor een beter toekomstperspectief voor (voormalige) alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s), zowel in Nederland als in de landen van herkomst. In Den Haag volgden vijftien ex-ama’s de afgelopen maanden een empowermenttraining. Vandaag lieten ze op een talentenmarkt zien wat ze in huis hebben. Aansluitend gingen burgers, politici en vertegenwoordigers van betrokken organisaties in gesprek over mogelijkheden om ex-ama’s te ondersteunen in hun ontwikkeling.

Bron: http://www.refdag.nl/achtergrond/onderwijs-samenleving/voormalige_minderjarige_asielzoeker_vecht_voor_betere_toekomst_1_709630


PS: Ook Stichting ROS in Rotterdam heeft een terugkeerproject. Niet alleen voor AMA's maar voor iedereen die hier geen verblijfsvergunning heeft kunnen krijgen.

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator