De Uitspraak: Mag imam seks hebben met vrouw die hem om advies vraagt?
Mag de imam seks hebben met een vrouw die hem om
advies vraagt? Dat hangt ervan af of er sprake is van een
hulpverlenersrelatie. Seks met een cliënt is ontucht. Met commentaar
van NJB-experts Aart Hendriks, hoogleraar gezondheidsrecht in Leiden en
Renee Kool, universitair hoofddocent strafrecht in Utrecht.
De Zaak. Een vrouw uit de moslimgemeenschap heeft op
zekere dag last van paniekaanvallen en hyperventilatie. De oorzaak
zoekt zij in ‘onverwerkte kwesties’ uit haar verleden. Via haar broer en
een vriendin vraagt zij de imam uit de moskee te hulp, in zijn rol als
geestelijk verzorger. De man, die ze niet kent, komt om elf uur ‘s
avonds en vertrekt om half drie ‘s nachts. In die tijd zijn de
persoonlijke problemen van de vrouw uitgebreid gesproken. De imam en de
vrouw hebben ook seks met elkaar gehad.Wat vindt Justitie? Het openbaar ministerie vindt dat de imam misbruik heeft gemaakt van zijn positie als hulpverlener en geestelijk verzorger. Ook als de vrouw met zijn avances zou hebben ingestemd is er sprake van verboden ontucht.
Wat zegt de advocaat van de imam? Hij erkent dat zijn cliënt met de vrouw naar bed is geweest, maar dat gebeurde nadat de hulpverleningsrelatie was beëindigd. In het drie uur durende gesprek zou zich ‘een soort knip’ hebben voorgedaan. De imam zou de vrouw hebben verwezen naar professionele hulp. De seks zou vrijwillig zijn geweest. De vrouw had gelachen, was naast hem gaan zitten op de bank en liet hem begaan toen hij haar aanraakte.
Waarom is dit belangrijk? Dit gaat over de vraag of een imam juridisch kan worden beschouwd als maatschappelijke zorgverlener. Iemand met ‘cliënten’ die aan zijn zorg zijn ‘toevertrouwd’.
Wat zegt de rechtbank? Die stelt vast dat deze imam vaker andere moslims op het geestelijke vlak helpt, bij rouw, echtscheiding en verslavingen. Daartoe is hij ook opgeleid en zo is hij ook benaderd namens de vrouw. Dat de hulpverleningsrelatie was beëindigd en de seks daarna vrijwillig was, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. Een hulpverlener heeft ‘over het algemeen’ psychisch overwicht over zijn client. De imam had moeten beseffen dat de vrouw geestelijk hulpbehoevend was en niet in staat was om zich te verzetten tegen zijn toenaderingen. Ook als ze dat wel had gewild. Dat het gesprek met de vrouw in tweeën viel te delen, zoals de advocaat zei, vindt de rechtbank ‘enigszins gekunsteld’. De imam had er rekening mee moeten houden dat de vrouw hulpbehoevend was. Hij had uit het feit dat ze naast hem ging zitten en zijn aanrakingen accepteerde, niet mogen concluderen dat ze er ook mee instemde.
Niet de beleving van de verdachte of de vrouw geeft de doorslag „als wel de aard van het contact”. En dat contact hield in dat de vrouw aan de hulp en zorg van de imam was toevertrouwd. Seks is dan ontucht.
Welke straf krijgt de imam? De officier eiste achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk onder reclasseringstoezicht, met een proeftijd van drie jaar. De rechtbank veroordeelt tot 12 maanden celstraf. Het misbruik van zijn macht als hulpverlener over een vrouw in een kwetsbare situatie wordt de imam zwaar aangerekend. Omdat het feit in 2010 werd gepleegd en de imam sindsdien geen ontucht meer pleegde, is een proeftijd niet nodig.
Lees hier de uitspraak (LJ BX3178).
Bron: http://www.nrc.nl//rechtenbestuur/2012/09/06/de-uitspraak-mag-de-imam-seks-hebben-met-een-vrouw-die-zijn-advies-vraagt/
Law blog
Tweet
Reacties