Vreemdelingenrechtelijke sancties tegen Iran vanwege het nucleaire programma


Nieuwsbericht | 10-09-2012

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) hebben sancties opgelegd aan Iran vanwege het nucleaire programma van de Iraanse overheid. De Europese Unie heeft daarnaast sancties afgekondigd in verband met de mensenrechtenschendingen in Iran.

De EU heeft op 23 januari 2012 besloten de sancties op Iran verder uit te breiden. Details staan in het Raadsbesluit 2012/35/GBVB. De sancties naar aanleiding van de nucleaire situatie zijn uitgewerkt in een nieuwe EU-verordening 267/2012. Deze verordening richt zich nu ook op sleutelsectoren van de aardolie- en aardgasindustrie of de petrochemische industrie.

De sancties hebben tot doel te voorkomen dat Iran over voldoende kennis kan beschikken om massavernietigingswapens te produceren. Daarnaast zijn de sancties gericht op verkoop en verscheping (in- en uitvoer) van (ruwe) olie, gas en petrochemische producten, alsmede op de in- en uitvoer van diamanten en edele metalen. Ook investeringen in de Iraanse aardolie, gas en petrochemische industrie zijn verboden. Het verbod strekt zich uit tot sleuteluitrusting en sleuteltechnologie in deze sectoren, en ook is het verboden om bepaalde diensten te verlenen bij deze goederen en technologie. Denk daarbij aan technische bijstand, training, investeringen, financiële assistentie, financiering en tussenhandeldiensten.

Zie voor meer informatie over de sancties het bericht op de rijksoverheidsite.

De Verordening heeft de volgende consequenties voor de afdoening van verblijfsaanvragen van Iraanse vreemdelingen:

Aanvragen van Iraanse arbeids- en kennismigranten, Iraanse wetenschappelijk onderzoekers en Iraanse zelfstandigen die buiten deze sectoren willen gaan werken (inclusief de aanvragen van hun gezinsleden), zullen volgens het vigerende nationale toelatingsbeleid worden afgehandeld. De Verordening is niet op deze aanvragen van toepassing.

Aanvragen die wel binnen de gesanctioneerde sectoren vallen, zullen als volgt worden afgehandeld:

Verzoeken om verlenging van verblijfsvergunningen van Iraniërs en hun gezinsleden die al legaal in ons land verblijven, zullen volgens het bestaande toelatingsbeleid worden beoordeeld en afgehandeld. De Verordening is niet op deze aanvragen van toepassing. Dit geldt ook voor verzoeken om wijziging beperking alsmede voor de aanvragen van gezinsleden die nog niet in Nederland verblijven en die uitsluitend verblijf beogen in het kader van gezinshereniging.
Aanvragen (zowel MVV als VVR) van Iraanse arbeids- en kennismigranten, Iraanse wetenschappelijk onderzoekers en Iraanse zelfstandigen die nog niet in ons land verblijven en die in Nederland binnen de gesanctioneerde sectoren willen gaan werken (inclusief de aanvragen van hun gezinsleden), zullen worden afgewezen.


Bron: http://www.ind.nl/nieuws/2012/sancties-iran-vanwege-het-nucleaire-programma.aspx?cp=110&cs=46613

Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.



Bookmark and Share

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd