Leers kondigt nieuw beleid aan

Alleen asielzoekers mogen nog verblijfstitel in NL zelf aanvragen

Illegaliteit wordt strafbaar, verlies van je verblijfsvergunning als je langer dan negen maanden buiten Nederland verblijft en alleen asielzoekers mogen nog een verblijfsdocument in Nederland zelf aanvragen. Het zijn enkele van de maatregelen die Gerd Leers, de minister van Immigratie en Asiel, gisteren in de Tweede Kamer aankondigde.
Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel greep de begrotingsbehandeling van zijn ministerie gisteren aan om alvast een paar beleidsveranderingen aan te kondigen. Zo kunnen vreemdelingen die verblijfsdocumenten voor Nederland willen aanvragen die aanvraag alleen in Nederland doen als zij op zoek zijn naar bescherming, asiel zoeken. Alle andere verblijfsaanvragen, voor werk, studie of gezinsvorming, moeten gebeuren vanuit het herkomstland. De minister kondigde ook aan dat hij illegaliteit strafbaar gaat stellen en hij hoopt dat daar 'een afschrikkende werking vanuit gaat'. Met het strafbaar stellen van illegaliteit loopt Nederland in de pas met buurlanden als Belgiė, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, aldus Leers.

Geen halvering
De minister kondigde verder aan dat vreemdelingen met een Nederlandse verblijfsvergunning die langer dan negen maanden in het buitenland verblijven, bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland in de cel zitten, hun verblijfsvergunning kwijtraken. In de richting van de PVV wist de minister te vertellen dat er bij de IND wordt gewerkt aan het opzetten van een antifraude-unit maar op een ander punt kwam hij PVV-woordvoerder Sietse Fritsma niet tegemoet. Die had gepleit voor het korten op de leefgelden van asielzoekers, Fritsma denkt aan een halvering van de huidige uitkering van € 800 per maand voor ouders met twee kinderen (niet wonend in een asielzoekerscentrum, red.). Leers stelt zich op het standpunt dat die leefgelden zijn vastgesteld in overleg met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en hij wil daar voorlopig niet aan tornen.

Recht op onderwijs
De minister voor Immigratie en Asiel ziet ook niets in een nieuw onderzoek naar het aantal geweldsdelicten in asielzoekerscentra (AZC's). Degene die daarop had aangedrongen, Joel Voordewind van de ChristenUnie, diende daarop prompt een motie in waarin alsnog wordt gevraagd om zo'n onderzoek en Voordewind wil ook dat in elk AZC een vertrouwenspersoon wordt aangesteld.
Ook Hans Spekman van de PvdA liet zich niet onbetuigd en diende onder andere moties in over het niet op straat zetten van vreemdelingen als er in de grote steden een koudweerregeling van kracht is, het slechts verzwaren van de bewijslast voor asielzoekers als met onderzoek is aangetoond dat die bewijslast nu te licht is en het niet strafbaar stellen van hulp aan illegalen. Verder diende hij moties in over het waarborgen van het recht op onderwijs voor kinderen van illegalen en een algemene toegang tot medische zorg.
SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil, ook met behulp van een motie, voor elkaar krijgen dat er meer alternatieven komen voor de Vreemdelingenbewaring bijvoorbeeld in de vorm van elektronisch toezicht. PVV-er Fritsma wil juist dat de Vreemdelingenbewaring nog intensiever wordt gebruikt namelijk voor elke 'ongewenst verklaarde vreemdeling'.

Wanneer het gaat over het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, zegde de minister toe dit op te schorten tot 11 januari 2010. Leers verwacht dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dan een uitspraak zal doen over de toelaatbaarheid van het op straat zetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Over de verschillende moties uit de begrotingsbehandeling Immigratie en Asiel zal begin volgende week worden gestemd.

Bron: http://www.wereldjournalisten.nl/artikel/2010/12/03/leers_kondigt_strenger_asiel-_en_migratiebeleid_a/

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)