De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

28 november 2010

Klasgenoten in actie tegen de uitzetting van Sahar (13)

Leeuwarden - Klas 2D en andere leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden verzetten zich tegen de dreigende uitzetting van hun klasgenoot Sahar Hibrahim Ghel (13) en diens familie, oorspronkelijk uit Afghanistan. Met posters, flyers, een handtekeningenactie, een brief aan de raad en een hyvespagina proberen ze de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op andere gedachten te brengen. De hyvespagina had vanochtend, nog geen etmaal na de opening, al bijna duizend leden.
,,Sahar woont al meer dan tien jaar in Nederland en ze is sindsdien al tien keer verhuisd”, legt klasgenoot Anna Jansma uit. ,,Al die tijd zitten zij en haar familie in een procedure. Ik geloof dat het nu al de zesde is.” Tot twee weken geleden woonde het gezin in het asielzoekerscentrum van Sint Annaparochie. Inmiddels zit het op gezag van de IND in Den Haag, in afwachting van uitzetting. ,,Het is nu duidelijk dat ze niet in Nederland mogen blijven, maar ze kunnen nog in hoger beroep, geloof ik.”
De klas krijgt van school de ruimte om aan de actie te werken. ,,We mogen bepaalde lessen overslaan.” De vriendinnen hebben intussen via msn en sms contact met Sahar. ,,Ze is heel gespannen”, zegt klasgenoot Ilse Gosliga. ,,Ze is zo Nederlands, ze heeft geen idee wat ze in Afghanistan zou moeten.”
Gisteren was ik op de reunie van de SIB alwaar iemand van Clingendael en iemand van Cordaid over Afghanistan een lezing hielden. Beiden die daar vaak kwamen gaven aan dat de situatie van vrouwen daar vreselijk is. Wat mij verbaasde is dat het Ministerie van Defensie en van Ontwikkelingssamenwerking en NGO's daar veel moeite en geld aan spenderen maar de IND daar helemaal geen rekening mee houdt.

Vraag is alleen wat zou de IND dan moeten doen. Wanneer de regel zou worden dat jonge in Nederland opgegroeide meisjes niet terug zouden hoeven dan zijn er families die dat echt gaan misbruiken door er of speciaal kinderen voor te krijgen of het feit dat ze net een dochter hebben gekregen het signaal vinden om in de vrachtwagen naar Nederland te stappen. Nu denkt u wellicht "dat lijkt me sterk", maar ik heb dat zien gebeuren in Somalische kringen op het moment dat een tienermeisje haar procedure had gewonnen.

Wat te doen dan tegen misbruik en toch zo'n meisje als Sahar beschermen? Immers er worden miljoenen in hulp aan vrouwen in Afghanistan gestopt. Een terugkeerprogramma die zorgt dat zo'n meisje daar nog enigszins goed terecht komt? Of hier de mogelijkheid bieden in een pleeggezin haar schoolopleiding af te maken (zodat ouders het nooit als smoes kunnen gebruiken om te kunnen blijven)? In een geval als dit zal een ieder het zo'n meisje gunnen maar de overheid zal als de dood zijn voor precedentwerking want ieder menselijk gebaar wordt door mensensmokkelaars misbruikt die 10.000 dollar verdienen per gesmokkelde Afghaan.

In het geval van dat Somalisch meisje is er ooit een nieuw asielverzoek vanuit de puber gedaan wat gezien werd als een eerste aanvraag en niet als een herhaalde. Zij gaf aan bang te zijn voor sexuele verminking en dat was in de procedure van de ouders niet aan de orde gekomen. Zo kunnen ze misschien ook in dit geval wel een puur op dit meisje gericht asielverzoek laten indienen met een berg achtergrond informatie er bij over gebrek aan scholing, vrouwenmishandeling etc.

Misschien zelfs nog een idee om een reguliere aanvraag in te dienen op grond van artikel 8 EVRM namelijk het recht op een privéleven.

En hoe heette die Bosnische ook al weer die mevrouw Verdonk zo'n hoofdpijn bezorgde omdat ze een verblijfsvergunning voor studie wilde en ook uiteindelijk kreeg? Gelijkheidsbeginsel?

Hopelijk heeft ze een goed advocaat.Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator