Een goede vriendin van mij woont in Nederland met haar gezin maar haar volwassen zoon woont en werkt in het buitenland. Kan hij in Nederland bij haar komen wonen? Waarom mogen Bulgaren dat wel?
Antwoord:
Als iemand als volwassene in een ander land woont kan hij eigenlijk niet meer een verblijfsvergunning bij zijn ouders in Nederland krijgen. De enige uitzondering is als er iets heel bijzonders aan de hand is dat je niet kan verwachten dat iemand daar alleen achter blijft. Dat is niet zo gauw het geval. Hier zou u echt met een specialist naar de specifieke situeatie van het gezin moeten laten kijken.
Bulgarije en dat soort landen zijn EU landen en op basis van EU regels mogen mensen dan 3 maanden naar Nederland komen of hier wonen als ze inkomen hebben. Dat is anders voor Surinamers.
Echter er zijn wel andere mogelijkheden dan gezinshereniging voor deze meneer. Hij zou bijvoorbeeld op een baan als kennismigrant hier in Nederland kunnen solliciteren of een studie aan de Hogeschool of universiteit kunnen doen. Daar zijn aparte verblijfsvergunningen voor.
Maar met een visum kan hij twee keer per jaar 3 maanden naar Nederland komen en zijn moeder bezoeken of een keer een verblijfsvergunning voor 6 maanden aanvragen voor familiebezoek. Hiervoor is wel belangrijk dat hij altijd op tijd teruggaat.
Er is 1 trucje waarbij de gebruik kunnen maken van het EU recht en die heet de Europaroute. Als uw vriendin Nederlandse is en zij gaat bijvoorbeeld in België wonen en werken dan mag haar zoon bij haar in komen wonen op basis van een Europese richtlijn. En kunnen ze na bijvoorbeeld een half jaar samen terug naar Nederland verhuizen.
1 opmerking:
Het is relevant te weten wat de nationaliteit is, zonder dat is een antwoord moeilijk te geven
Een reactie posten