De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

16 augustus 2011

Terugkeercentrum voor asielzoekers nabij luchthaven


Samenleving
(1)
(1)
Dit najaar opent in de buurt van de luchthaven van Zaventem een speciaal centrum voor afgewezen asielzoekers. Die zullen er verblijven tot de papieren voor hun terugkeer in orde zijn. Het centrum past in het terugkeerbeleid van federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Melchior Wathelet (CDH).
© FM Brussel/brusselnieuws.be
Dit najaar opent in de buurt van Brussel een terugkeercentrum. Afgewezen asielzoekers kunnen er maximum 30 dagen verblijven tot de papieren voor hun terugkeer in orde zijn. Vluchtelingenwerk Vlaanderen is tevreden met vrijwillige terugkeer maar is tegen een terugkeercentrum. Dat vertelt directeur Els Keytsman in goeiedag bonjour.
De federale regering zette vrijdag het licht op groen voor het eerste terugkeercentrum in België. Dat bericht De Morgen. De nieuwe terugkeerrichtlijn van Wathelet bepaalt dat afgewezen asielzoekers 30 dagen krijgen om ons land te verlaten.
Tot nu toe hadden uitgeprocedeerde asielzoekers maar enkele dagen om België te verlaten en verbleven ze in centra samen met asielzoekers die nog geen uitsluitsel hadden over hun aanvraag. Voor hun terugkeer werden ze begeleid door dezelfde mensen die hen hadden opgevangen.
De regering wil nu echter een strikte scheiding maken tussen de centra die asielzoekers opvangen en de centra waar ze moeten wachten op hun terugkeer.
Geheime locatie
De exacte locatie van het terugkeercentrum is nog niet meegedeeld. De inplanting van dergelijke asielcentra ligt immers altijd gevoelig. De Morgen weet wel dat het centrum in een leegstaand gebouw van de Regie der Gebouwen op enkele tientallen kilometer van Brussel wordt ondergebracht. De luchthaven van Zaventem zou vlot bereikbaar zijn.
Het centrum zal plaats bieden aan ongeveer zeventig afgewezen asielzoekers. In een testfase zullen enkel alleenstaande asielzoekers in het centrum verblijven. Als het project slaagt, wordt het centrum opengesteld voor gezinnen met kinderen. Voorlopig zal ook voorrang gegeven worden aan afgewezen asielzoekers uit de Balkan, weet de krant nog.
Vertrouwensbreuk
Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft bedenkingen bij de opening van een speciaal centrum voor afgewezen asielzoekers. Volgens de hulporganisatie werkt zo'n centrum contraproductief. "Mensen zullen bij de overplaatsing naar een nieuw centrum opnieuw een vertrouwensband moeten opbouwen met een nieuwe sociaal assistent," zegt Els Keytsman aan FM Brussel. "Een breuk in de begeleiding betekent ook een vertrouwensbreuk."
Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleit voor een systeem waarbij dezelfde begeleider een asielzoeker begeleidt tijdens het hele traject. 
Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator