Advocaten luiden noodklok: situatie veel asielzoekers is nijpend

Rob Pietersen − 04/08/11, 08:31
Een actie van VluchtelingenWerk Nederland eerder deze zomer om aandacht te vragen voor alle mensen die moesten vluchten om hun leven te redden. © anp
De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) richt een werkgroep op om de psychische nood onder asielzoekers terug te dringen en onder de aandacht te brengen.
"Er lopen zoveel wrakken van mensen rond. Ik hoor elke dag wel iets over zelfmoordplannen of pogingen daartoe", zegt asieladvocate Alie Westerhuis.

Een asielzoeker in het Limburgse Echt heeft dinsdag een zelfmoordpoging gedaan door zich in brand te steken. "Nu is het in Echt... Ik ben al een tijdje bang voor een berichtje uit Vught. Dat mijn cliënt iets dergelijks heeft gedaan", verzucht advocate Westerhuis uit Drachten.

Zelfmoordpogingen in doofpot

Westerhuis heeft het idee dat veel zelfmoordpogingen de doofpot ingaan. De psychische situatie van veel asielzoekers is zó nijpend, zegt ze. "Er zijn zoveel mensen in paniek, ik heb wanhopige cliënten die de hele dag huilen, die echt helemaal kapot zijn. Ik ken een meisje dat zich probeerde op te hangen in een voetbaldoel.

"Er zitten al veel asielzoekers gedwongen in de bopz-opname (bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen -red.) omdat ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving zijn. Voor anderen zullen de problemen nog groter worden als ze in de illegaliteit belanden. Met een groep verontruste advocaten willen we een vuist maken, er moet echt iets gebeuren."

Gemiddeld veertig pogingen per jaar
Volgens minister Gerd Leers hebben sinds 2002 in totaal veertig asielzoekers in de opvangcentra zelfmoord gepleegd. Jaarlijks zijn er, zo liet hij de Tweede Kamer in juni weten, gemiddeld veertig pogingen.

De VAJN verwacht dat dat er veel meer worden. Westerhuis: "Er zijn asielzoekers die om wat voor reden dan ook net buiten het generaal pardon vielen, maar die nog lang de hoop hebben gehad dat ze zouden mogen blijven. Die mensen zijn hier al tien jaar en hebben hier kinderen gekregen. Die groep beseft nu hoe uitzichtloos het is.

Minister Leers gaat, naar aanleiding van de zaak rond Sahar, uitzonderingen maken voor verwesterde Afghaanse meisjes. Maar er zijn ook heel veel gezinnen uit andere landen die niet terug durven. Die zichzelf liever iets aandoen, dan zich te laten terugsturen."

De asielzoeker die zich dinsdag in het azc van Echt in brand stak, ligt zwaargewond in het brandwondencentrum in het Duitse Aken. Hij wordt daar slapend gehouden. "Zijn toestand is stabiel, maar nog steeds zorgwekkend", aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De man is van Afrikaanse afkomst, het COA doet geen mededelingen over zijn nationaliteit, hoe oud hij is.




Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

Voorwaarden verlaagd salariscriterium na zoekjaar hoogopgeleiden verruimd - kennismigranten salaris

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)