De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

08 augustus 2011

Advocaten luiden noodklok: situatie veel asielzoekers is nijpend

Rob Pietersen − 04/08/11, 08:31
Een actie van VluchtelingenWerk Nederland eerder deze zomer om aandacht te vragen voor alle mensen die moesten vluchten om hun leven te redden. © anp
De Vereniging Asieladvocaten en -juristen Nederland (VAJN) richt een werkgroep op om de psychische nood onder asielzoekers terug te dringen en onder de aandacht te brengen.
"Er lopen zoveel wrakken van mensen rond. Ik hoor elke dag wel iets over zelfmoordplannen of pogingen daartoe", zegt asieladvocate Alie Westerhuis.

Een asielzoeker in het Limburgse Echt heeft dinsdag een zelfmoordpoging gedaan door zich in brand te steken. "Nu is het in Echt... Ik ben al een tijdje bang voor een berichtje uit Vught. Dat mijn cliënt iets dergelijks heeft gedaan", verzucht advocate Westerhuis uit Drachten.

Zelfmoordpogingen in doofpot

Westerhuis heeft het idee dat veel zelfmoordpogingen de doofpot ingaan. De psychische situatie van veel asielzoekers is zó nijpend, zegt ze. "Er zijn zoveel mensen in paniek, ik heb wanhopige cliënten die de hele dag huilen, die echt helemaal kapot zijn. Ik ken een meisje dat zich probeerde op te hangen in een voetbaldoel.

"Er zitten al veel asielzoekers gedwongen in de bopz-opname (bijzondere opneming in psychiatrische ziekenhuizen -red.) omdat ze een gevaar voor zichzelf of voor hun omgeving zijn. Voor anderen zullen de problemen nog groter worden als ze in de illegaliteit belanden. Met een groep verontruste advocaten willen we een vuist maken, er moet echt iets gebeuren."

Gemiddeld veertig pogingen per jaar
Volgens minister Gerd Leers hebben sinds 2002 in totaal veertig asielzoekers in de opvangcentra zelfmoord gepleegd. Jaarlijks zijn er, zo liet hij de Tweede Kamer in juni weten, gemiddeld veertig pogingen.

De VAJN verwacht dat dat er veel meer worden. Westerhuis: "Er zijn asielzoekers die om wat voor reden dan ook net buiten het generaal pardon vielen, maar die nog lang de hoop hebben gehad dat ze zouden mogen blijven. Die mensen zijn hier al tien jaar en hebben hier kinderen gekregen. Die groep beseft nu hoe uitzichtloos het is.

Minister Leers gaat, naar aanleiding van de zaak rond Sahar, uitzonderingen maken voor verwesterde Afghaanse meisjes. Maar er zijn ook heel veel gezinnen uit andere landen die niet terug durven. Die zichzelf liever iets aandoen, dan zich te laten terugsturen."

De asielzoeker die zich dinsdag in het azc van Echt in brand stak, ligt zwaargewond in het brandwondencentrum in het Duitse Aken. Hij wordt daar slapend gehouden. "Zijn toestand is stabiel, maar nog steeds zorgwekkend", aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De man is van Afrikaanse afkomst, het COA doet geen mededelingen over zijn nationaliteit, hoe oud hij is.
Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator