De werkgroep wil dat er in de asielprocedure meer aandacht komt voor de psychische toestand van de asielzoekers, vertelt Jakob Wedemeijer, lid van de werkgroep. ‘Mensen met psychische problemen zijn minder goed in staat zich uit te drukken, soms zijn ze zelfs tegenstrijdig. Dat heeft gevolgen voor de vaststelling van de feiten.’ De werkgroep wil bovendien een 'vuist maken' om de psychische nood onder asielzoekers terug te dringen. De werkgroep meent namelijk dat de psychische zorg voor asielzoekers lang niet altijd toereikend is.
NijpendDe asieladvocaten zeggen dat de psychische toestand van veel asielzoekers nijpend is, en zij verwachten dat dit alleen maar erger zal worden. Hoewel ze niet over cijfers beschikken, hebben ze de indruk dat een toenemend aantal asielzoekers volgens de Bopz-maatregel gedwongen wordt opgenomen. ‘Er zijn heel wat mensen die net niet in het generaal pardon terecht konden, maar nog wel hoop hadden om te mogen blijven’, zegt Wedemeijer. ‘Zij wachten nu al heel lang. Over het algemeen geldt: hoe langer ze wachten, hoe slechter het met hen gaat. Je kunt er dus van uitgaan dat hun psychische problemen groeien.’
Alleen kalmeringspillenWedemeijer meent dat asielzoekers vaak niet de juiste zorg krijgen. ‘Ze krijgen hoogstens wat kalmeringspillen voorgeschreven, en vaak worden ze niet eens doorverwezen naar tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. Ik heb de indruk dat het merendeel van de artsen wacht op de uitkomst van de asielprocedure. Als de asielzoeker nog geen definitieve verblijfsvergunning heeft, wordt vaak niet begonnen met de behandeling. Ik vind dat heel kwalijk.’
ZelfmoordUit onderzoek van de GGD blijkt dat tussen 2002 en 2007 35 asielzoekers zelfmoord pleegden, en 290 mensen voor een zelfmoordpoging werden opgenomen in het ziekenhuis. Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel liet de Kamer in antwoord op Kamervragen weten dat in de periode tussen 2008 en 2010 nog eens vijf asielzoekers een einde aan hun leven hebben gemaakt. De advocaten denken dat het suicidecijfer zal toenemen.
WanhoopPsychiater Kees Laban van De Evenaar, centrum voor transculturele psychiatrie van GGZ Drenthe onderschrijft deze verwachting van het VAJN. 'Ik zie de wanhoop onder onze patiënten groeien.' Uit zijnonderzoek blijkt dat factoren na aankomst, zoals de lange wachttijd, de procedure, het verbod om te werken over het algemeen een groter aandeel hebben in de psychische problemen van de asielzoekers dan trauma’s die zij in hun land van herkomst hebben opgelopen.
SchoorvoetendLaban beaamt desgevraagd dat ggz-instellingen zich actiever zouden moeten opstellen voor deze doelgroep. ‘Ggz-instellingen verlenen soms pas onder druk van vluchtelingenorganisaties schoorvoetend hulp aan asielzoekers. We hebben bovendien de indruk dat veel kennis en ervaring in de instellingen weer verloren gaat, omdat de doelgroep relatief klein is en de concurrentie met andere aandachtsgebieden groot is.’ Twee jaar geleden sloot GGZ Drenthe met drie andere ggz-instellingen een convenant om de psychische zorg voor asielzoekers en vluchtelingen te verbeteren. Deze samenwerking heeft onder andere geleid tot een gezamenlijke inbreng in de klankbordgroep van GGZNederland die de zorgverzekeraar voedt met inhoudelijke informatie over ggz aan asielzoekers. Laban: ‘We benadrukken voortdurend dat het hier om complexe problemen gaat, die zich niet goed in de eerste lijn laten behandelen.’ (CS)
Lees hier het artikel in Trouw waarin de VAJN de noodklok luidt
Bron: http://www.psy.nl/meer-nieuws/nieuwsbericht/article/aantal-suicides-onder-asielzoekers-zal-toenemen/?no_cache=1&cHash=85a01b7e7ef0168ce57f7d2656a4f2a9
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten