SCP berekent kosten immigratie

Van onze verslaggever Remco Meijer
Gepubliceerd op 12 augustus 2009 22:05, bijgewerkt op 13 augustus 2009 07:55


DEN HAAG - Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft de hulp van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) ingeroepen om de PVV-vragen naar de kosten van immigratie te beantwoorden. Woensdagochtend vond overleg plaats tussen ambtenaren van de twaalf departementen, SCP-directeur Paul Schnabel en twee raadadviseurs van premier Balkenende.

Het PVV-Kamerlid Fritsma stelde half juli aan alle ministeries in totaal 79 vragen over kosten die ‘toe zijn te rekenen aan (niet-westerse) allochtonen’. Omdat Van der Laan de eerst aangeschrevene is, ligt het voortouw in de beantwoording bij het ministerie van VROM, waaronder WWI ressorteert. Kamervragen moeten binnen drie weken worden beantwoord. WWI heeft vorige week gebruik gemaakt van de mogelijkheid eenmalig drie weken uitstel te vragen, met een beroep op de noodzaak van ‘interdepartementale afstemming’.

Reikwijdte
Vrijdag bespreekt de ministerraad de gevoelige kwestie. Het kabinet moet vaststellen hoe breed de beantwoording van de vragen zal zijn. Door de reikwijdte ervan te beperken, kan de zaak sneller worden afgewikkeld en doemen minder methodologische bezwaren op.

Het kabinet is van plan de informatieplicht aan de Kamer serieus te nemen. Er bestaan geen plannen de PVV-vragen geheel onbeantwoord te laten, zoals sommige politieke partijen hebben bepleit. Het kabinet broedt op een ‘beleidslijn’ waarbij tegenover de kosten de culturele verrijking en de noodzaak van een open economie zullen worden gesteld.

Het SCP heeft in 1988 al eens een notitie gemaakt over ‘de kosten van de aanwezigheid van etnische groepen’. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceerde in 2003 Immigration and the Dutch Economy. Uit beide exercities bleek dat immigratie meer kost dan oplevert.

SCP-directeur Schnabel wil geen commentaar geven op het overleg. Het onderwerp is politiek brisant, omdat onduidelijk is wat de PVV met de antwoorden gaat doen. Partijleider Wilders bepleit al langer een immigratiestop voor niet- westerse allochtonen.

Houvast
Het SCP beschikt over een schat aan gegevens, maar in veel bestanden zijn persoonskenmerken niet meegenomen. Kosten zijn daarom op veel terreinen moeilijk te berekenen, behalve waar het specifiek op allochtonen toegesneden regelingen betreft. Houvast bieden ook de studies die het SCP maakt naar het profijt dat groepen burgers hebben van de overheid.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat het aantal niet-westerse allochtonen dat naar Nederland komt, stijgt. Volgens het CBS ligt de oorzaak van de stijging in een toename van het aantal asielzoekers uit Irak en Somalië dat in de eerste helft van 2009 naar Nederland kwam.

Eerder al bleek dat Nederland voor het eerst sinds enkele jaren weer een migratie-overschot heeft: er komen meer mensen het land in dan er uit gaan.


Bron: http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1275516.ece/SCP_berekent_kosten_immigratie

Reacties

Beijing2008 zei…
Het stellen van 79 vragen kost al een kapitaal,maar dat terzijde.
Aangezien er blijkbaar problemen zijn met de administratieve verwerking van gegevens over kosten allochtonen vraag ik me ook af welke kategorieen niet-westerse allochtonen worden meegerekend.
De term Niet -westers is al heel rekbaar,waar ligt de grens ? Bij de Middellandse Zee? Oost-Europeanen, zijn niet westers?
Mijn zoon, NL vader, Aziatische moeder is allochtoon.Wordt die meegeteld?
Lijkt me heel moeilijk hier een sluitend rapport met kloppende, kontroleerbare bedragen over te produceren.
Beijing2008 zei…
quote; Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte woensdag bekend dat het aantal niet-westerse allochtonen dat naar Nederland komt, stijgt. Volgens het CBS ligt de oorzaak van de stijging in een toename van het aantal asielzoekers uit Irak en Somalië dat in de eerste helft van 2009 naar Nederland kwam.

Eerder al bleek dat Nederland voor het eerst sinds enkele jaren weer een migratie-overschot heeft: er komen meer mensen het land in dan er uit gaan.""
eind quote.
Vreemd, als je dit leest is het verhaal toch anders;
CBS; Bevolking groeit met 46 duizend
Op 1 januari 2008 telde Nederland 16,4 miljoen inwoners. Het aantal inwoners
nam vorig jaar met 46 duizend toe. Deze toename was bijna twee keer zo
sterk als in 2006, toen een historisch lage groei werd gemeten. In 2007
werden 48 duizend meer mensen geboren dan er overleden. Dat de
bevolkingsgroei in 2007 sterker was dan in 2006, kwam doordat de immigratie
steeg en de emigratie afnam. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS."
Is beetje tegenstrijdig??

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd