De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

18 december 2013

Wat moet Teeven in een Syrisch vluchtelingenkamp?

Vandaag staat er in de Telegraaf dat staatssecretaris Teeven van plan is om een Syrisch vluchtelingenkamp te gaan bezoeken. Ik vraag me af wat hij daar denkt te gaan doen. Volgens het artikel zou hij de situatie met eigen ogen willen zien. Wat schiet een Syrische vluchteling ermee op dat staatssecretaris Teeven daar rond komt lopen? Wat kan staatssecretaris Teeven daar dan zien wat hij niet uit het gewone nieuws kan vernemen? Of wordt het een Sinterklaas-tripje waarbij de vluchtelingen daar wordt verteld en vooral ons kiezers middels de krant dat Nederland toch 100 of misschien wel 1000 vluchtelingen extra zal opnemen?

In de internationale media stonden veelvuldig artikelen over de situatie in de Syrische vluchtelingenkampen in Jordanië. Wat daaruit naar voren kwam, was dat vooral vrouwen en kinderen over de grens naar de kampen vluchten maar dat de mannen achterbleven in Syrië om daar hun huis en haard te verdedigen tegen soldaten en plunderaars. Zouden die Syrische gezinnen nu echt een behoefte hebben aan een vliegtuigticket naar Nederland? Een land met een totaal andere cultuur een ander klimaat en een voor hen onbegrijpelijke taal om een dusdanige afstand dat de man en vader niet even over de grens kan glippen om zijn gezin te bezoeken? Of zouden ze behoefte hebben aan goed onderdak, eten en de mogelijkheid zich te kunnen ontplooien daar in het vluchtelingenkamp vlak bij huis?  Is dat weer een voorbeeld van hoe wij Nederlanders denken dat iedere ontheemde in de wereld er beter van zou worden als hij naar Nederland komt?

Gelukkig blijkt uit het artikel in de Telegraaf dat het Nederlandse kabinet inmiddels € 60.000.000 ( 4 euro per Nederlander) heeft vrijgemaakt voor de opvang van de Syrische vluchtelingen in de regio. Ook zijn er 300 vluchtelingen als uitgenodigde vluchtelingen naar Nederland gekomen en hebben 1900 Syriërs hier in Nederland asiel aangevraagd en voor het merendeel ook gekregen.

Het blijkt uit onderzoek van Amnesty International dat slechts 10 van de 28 Europese landen asielzoekers uit Syrië opvangen. Volgens Amnesty heeft Europa door slechts 1/2% van de Syrische asielzoekers op te vangen ernstig gefaald. Ik neem aan dat hiermee uitgenodigde vluchtelingen wordt bedoeld.

Staatssecretaris Teeven heeft aangegeven geen tijdelijke Visa voor familieleden van Nederlandse Syriërs te willen verstrekken. Dit vanwege vestigingsgevaar en de vrees dat oorlogsmisdadigers zo naar Nederland komen. Ik vraag mij af of deze regeling niet wel zou kunnen worden versoepeld voor schoolgaande neefjes en nichtjes van Syrische Nederlanders als die bereid zijn om in het onderhoud van hun familieleden te voorzien. Op die manier kunnen die kinderen via internationale scholen in Nederland hun schoolopleiding afmaken, want volgens dezelfde internationale media hierboven eerder genoemd mankeert het de meeste Syrische vluchtelingen in Jordanië en andere landen aan scholingsmogelijkheden. Misschien is dat iets wat staatssecretaris Teeven in de vluchtelingenkampen kan doen: een school bouwen of een universiteit zodat deze vluchtelingen kinderen en jongvolwassenen geen wereld leren kennen van het recht van de sterkste en fundamentalisme maar die van onderwijs en wetenschap. Immers voedsel voor de geest is net zo belangrijk als voedsel voor de maag en de kinderen van nu zijn de presidenten van morgen.

Trouwens, Stichting Vluchteling in Nederland draagt bij aan de opvang van de Syrische vluchtelingen in de regio. Mocht u zelf iets willen bijdragen dan kunt u middels een website een gift doen.


In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator