In het Tijdschrift voor de Politie Jg 75 nr 1/13 staat een ZEER interessant stuk over de verbanden tussen "Fragile states", migratie en criminaliteit.

Nou eens niet door een vreemdelingenrechtjurist of een antropoloog maar door een politievrouw die veel gedetineerden is gaan interviewen er over.
Ze vroeg hen: Waarom ze hier kwamen?
Waarom ze in de criminaliteit waren beland?
en doet vervolgens een paar verrassende aanbevelingen.



Samenvatting (Ik moest ergens mee oefenen voor het installeren van mijn voice recognistion software ;-)  )


 (...... stuk overgeslagen over fragiele staten en de situatie daar....)

 Welke fragiele staten beïnvloeden de criminaliteit in Nederland?

De exacte omvang en aard van criminaliteit die is gepleegd door mensen uit fragiele staten is niet bekend vanwege het zogenaamde dark number in de statistieken. Om dit aandeel toch grofweg te kunnen weergeven, kan men de Nederlandse gevangenispopulatie onder de loep nemen. Hieronder staat beschreven wat het geregistreerde aandeel van mensen uit fragiele staat is in de criminaliteit in Nederland.

Bijna 30% van onze gevangenen uit fragiele staten.

Welke omstandigheden hebben hen ertoe gedreven om hun land te verlaten?
Een aantal respondenten noemt het geweld dat ze ervaren hebben in een land en de onveiligheid die daarmee samenhangt als reden voor vertrek.
Andere respondenten noemen de economische situatie als reden voor vertrek uit eigen land. Een aantal respondenten laat helder weten dat zij hun familieleden volgden. Nederland was niet zozeer hun eigen keuze, maar een keuze die al eerder gemaakt was door andere familieleden.
Een andere reden om voor Nederland kiezen is de behoefte aan zwartwerkers.
Verder laten aantal respondenten doorschemeren dat de repercussies in Nederland op illegaal verblijf niet zodanig zijn dat ze ervan teruggeschrokken om in Nederland te verblijven en te werken. Na is dat merkte op dat Nederland een goede keuze is omdat de straf op het gebied van onder meer drugshandel relatief licht zijn. Als laatste is de toegangspoort positie die Nederland richting achterland heeft aantrekkelijk voor mensen die zich bezighouden met georganiseerde criminaliteit. Overigens blijkt Nederland niet voor iedereen het land van melk een honing te zijn. Vooral onder gelukzoekers ontstaat regelmatig teleurstelling, omdat niet iedere immigrant legaal in Nederland kan gaan wonen en werken. Het blijkt voor sommige bijzonder lastig, of zelfs onmogelijk, om in de Nederlandse welvaart mee te draaien en onderdeel te worden van de samenleving.

Waarom criminaliteit?

Bij een aantal respondenten valt op dat dit een kwestie is van "op de verkeerde plaats op het verkeerde moment zijn". Daarnaast zijn er ook respondenten die moedwillig kozen voor een georganiseerde vorm van criminaliteit.

Veroordeelden uit verschillende staten worden meestal niet geresocialiseerdl. In Nederlandse penitentiaire inrichtingen zijn er geen re-integratie programma's voor buitenlandse gevangenen die na hun straf Nederland moeten verlaten. Een van de respondenten wijst erop dat dit ertoe leidt dat meer gevangenen die vrijkomen doorgaan in de criminaliteit.

Aanbevelingen: waar zou de Nederlandse overheid politie zich op moeten richten in fragiele staten en in Nederland?
Gebruik de Nederlandse gevangenispopulatie als noodzakelijke informatiebron.
Zoek naar personen in criminaliteit gepleegd door mensen uit landen van de toptien van de Nederlandse gevangenispopulatie.
Voeg actuele ontwikkelingen op het gebied van migratiestromen toe aan de informatie over herkomst en patronen.

Bron: "Waarom thuisblijven geen optie is. Over de relatie tussen de situatie in fragiele staten en criminaliteit in Nederland." door drs. Hana de Wild.

 Het is een zeer interessant en erg uitgebreid artikel die het verdient dat u het in zijn geheel leest!




In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

VACATURE: (junior) juridisch medewerker bij advocatenkantoor Everaert

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)