Asiel: Nederland biedt vooral schijnhumaniteit

Overal klinkt sinds kort de roep om een 'humaner' asielbeleid. Nu kun je over de staat veel beweren, maar niet dat hij zich geen moeite getroost om asielzoekers zo humaan mogelijk door de procedure te loodsen

Nederland biedt schijnhumaniteit aan asielzoekersNederland biedt schijnhumaniteit aan asielzoekers
Asielzoekers worden opgevangen, krijgen zoveel tijd als nodig is om zich voor te bereiden op de procedure, worden bijgestaan door het gesubsidieerde VluchtelingenWerk en krijgen een door de staat gefinancierde advocaat met wie ze tussen de verhoren door mogen overleggen. Kinderopvang, computerruimtes, medische hulp: het is allemaal voorhanden.

VervelendToegegeven, het wachten is vervelend. Gemiddeld duurt de asielprocedure 167 dagen. Maar de procedure neemt vooral zo veel tijd in beslag doordatasielzoekers die weten dat ze niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, domweg niet meewerken. Ze liegen over hun identiteit, herkomst, leeftijd en de reden van hun vlucht. De Immigratie- en Naturalisatiedienst moet alles controleren.

Vluchtelingenorganisaties en advocaten maken zich nu druk om gevallen die tien jaar of nog langer strijden om een verblijfsvergunning. Maar ook dit valt de staat niet te verwijten. Hun strijd duurt zo lang doordat de asielzoekers er zelf voor kiezen om na afwijzing keer op keer in beroep te gaan tegen een beslissing. En krijgen ze van de hoogste rechter geen gelijk, dan beginnen ze gewoon een nieuwe procedure en vragen asiel aan op andere, bijvoorbeeld medische, gronden.

In beroepAls de staat al iets valt te verwijten, dan is het dat hij het zo gemakkelijk maakt om in beroep te gaan of een nieuwe procedure te beginnen. De overheid lijkt daardoor misschien humaan, maar zij biedt schijnhumaniteit.

Minister Gerd Leers (CDA, Immigratie) wil gelukkig het stapelen van procedures tegengaan. Terecht. De mogelijkheid om eindeloos te procederen maakt Nederland een veel te aantrekkelijke bestemming voor asielzoekers die geen echte vluchteling zijn.



Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn