De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

02 december 2014

'Somalisch' taalbureau van IND in opspraak


DEN HAAG - Een taalanalysebureau dat heeft gewerkt voor de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wordt ervan beschuldigd onevenwichtige beoordelingen te hebben gemaakt in Somalische asieldossiers.
Ook zou het een analist in dienst hebben die loog over zijn opleiding én een veroordeeld drugshandelaar is.
De IND schakelde het Zweedse taalanalysebureau Sprakab in als niet duidelijk was uit welk deel van Somalië een asielzoeker kwam. Deze analyse is nodig omdat de afgelopen jaren Zuid-Somalische vluchtelingen vaak wel asiel kregen, maar Somaliërs uit het noorden niet. Dat landsdeel werd als veilig genoeg gezien om naartoe terug te keren. Sprakab-analisten luisterden gesprekken tussen IND en de asielzoeker terug en beoordeelden aan de hand van accent en woordgebruik uit welk deel van het land de asielzoeker kwam.
Op de vingers getikt
Sprakab blijkt echter eerder dit jaar door een Britse rechtbank hard op de vingers te zijn getikt. De rechter vond het 'volledig ongepast' dat Sprakab gesprekken niet analyseerde, maar vooral beoordeelde of een asielzoeker overtuigend klonk.
Gelogen
Daarbij komt nu dat Zweedse en Britse media melden dat 1 van de analisten, met codenaam EA20, gelogen heeft over zijn studie sociologie en verschillende taalcursussen. Daarnaast is deze Somaliër afgewezen voor het Zweeds staatsburgerschap vanwege drugssmokkel. De man heeft de afgelopen acht jaar 5.000 analyses gemaakt in asielzaken in verschillende landen. Het is niet duidelijk of analist EA20 Nederlandse zaken heeft behandeld. VluchtelingenWerk schat dat Sprakab tientallen keren per jaar door de IND is ingeschakeld. "Er bestond ook in het verleden al twijfel over de methode en kwaliteit van het bureau", aldus een woordvoerster.
Dossiers opnieuw bekijken
Asieladvocaat Patricia Scholtes heeft een zaak lopen waarin Sprakab een rol speelt. "Ze hebben mijn cliënte beoordeeld als afkomstig uit Noord-Somalië omdat zij wel Zuid-Somalische woorden kende, maar die geforceerd uitsprak. Uit een contra-expertise blijkt dat zij uit Mogadishu afkomstig is, maar de IND weigert de zaak opnieuw te beoordelen." VluchtelingenWerk en Scholtes stellen dat mogelijk opnieuw moet worden gekeken naar Sprakab-dossiers.
De IND meldt niet meer samen te werken met Sprakab. Het ligt volgens een woordvoerster niet voor de hand dat de ophef met terugwerkende kracht gevolgen heeft voor asieldossiers. De analyses van het bureau werden eerst nog door taaldeskundigen van de IND bekeken en teruggestuurd als ze niet voldeden, meldt de dienst. In de eerste helft van 2014 vroegen 1600 Somaliërs hier asiel aan. Vorige week is het uitzetten van afgewezen Somaliërs weer hervat.


Lees hier het originele artikel in De Gelderlander: http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/somalisch-taalbureau-van-ind-in-opspraak-1.4651934


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

2 opmerkingen:

Maaike Verrips zei

Opmerkelijk dat de IND nu afstand neemt van Sprakab. Sprakab stond model voor de opzet en werkwijze van BLT, het interne taalanalyse bureau van de IND. Tot voor kort werd Sprakab nog voor zgn. kwaliteitschecks van BLT ingezet. Deze zoveelste rel rond de Zweedse taalanalyses zou zeker aanleiding moeten zijn tot nader onderzoek.

Flip Van Dyke zei

Dat valt mij dan weer op:
In de 1ste helft van dit jaar kwamen er 1.600 Somaliërs asiel aanvragen in ons land.

Hoe komt de Gelderlander daar bij?
http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=81478NED&D1=1&D2=0&D3=0&D4=31&D5=122,126,130&VW=T

Ik weet het wel.

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator