24 december 2014

Belgisch Ieper: het "Syrië" van 100 jaar geleden (foto's) - vluchtelingen van net over de grens

Ergens in een lade in mijn huis ligt een grote poster die ik lang geleden kocht voor "later als ik mijn eigen advocatenkantoor heb". Op deze poster staat een vluchteling. Een kleine jongen in vodden die gevlucht is voor zijn leven. Maar dit jochie kwam niet uit Rusland of uit Joegoslavië maar was een Belg of misschien zou hij zichzelf een Vlaming hebben genoemd.

Deze poster heb ik gekocht in 2003 in het Flanders Fields Museum in Ieper. Deze jongen was gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog toen zijn stad in de Ieperboog lag met Britten in Ieper en de Duitsers in de omliggende heuvels. Er werd zo hard gevochten dat de stad volledig werd ontruimd en van de binnenstad bleef niets over. Van het dorp Messines waar de Duitsers met hun artillerie vandaan schoten bleef ook niets over. Zelfs de stenen van de Middeleeuwse kathedraal in Messines werden tot stof verpulverd door de zware inslagen.

Veel Belgische burgers vluchtten naar Nederland dat in de Eerste Wereldoorlog neutraal bleef.

Deze week was ik weer in Ieper omdat een vriend van mij er een museum was inpakken zodat dat in Engeland kon worden opgebouwd. Zo op het eerste gezicht is Ieper een mooi middeleeuws stadje.

Maar voor wie verder kijkt ziet er een grote poort staan bedekt van top tot teen met namen. Deze poort staat op de plek waar vroeger een oude poort richting Menen stond. Het is het monument voor alle soldaten die door die poort naar een slagveld vertrokken en die nooit zijn teruggevonden. Iedere avond wordt er nog om 20.00 een ceremonie gehouden waarbij de Last Post wordt gespeeld.

En al die mooie gotische gebouwen zijn allemaal van na de oorlog. De Duitsers moesten betalen voor de wederopbouw. Ga je door de stad wandelen of over de oude stadsmuren dan kom je overal nog herinneringen tegen aan jaren van man tot man gevechten.

Een paar maanden terug zag ik een foto van Aleppo in Syrië die me aan de foto's deed denken die ik vroeger van Ieper had gezien. Stukgeschoten huizen en mensen die langs de ruines liepen omdat nog steeds het leven doorging.

Dus als u zich afvraagt waarom al die Syriërs nou zo nodig hierheen moeten komen of wat er nu goed is aan het lidmaatschap van de Europese Unie, realiseert u zich dan eens wat er 100 jaar geleden
net over onze grenzen gebeurde.Ga er eens kijken en wees dankbaar voor onze vrede.

 
Alle foto's zijn van mezelf behalve de gravure die uit het archief van de Argus komt: http://www.southwalesargus.co.uk/news/first_world_war/11622300.WWI_ARGUS_ARCHIVE__Famous_buildings_of_Ypres_destroyed/



























Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...