12 september 2010

Aan het werk: Wisam en Silva

Een Hollandse lunchroom runnen

Wisam en Silva Machool namen drie jaar geleden lunchroom De Deele in Hoogeveen over. "We hebben wel wat veranderd, maar niet de Hollandse keuken", zegt Wisam. "Snert, uitsmijters, kruidkoek: ik maak het allemaal."

Lunchroom in boerenstijl
"Veel buitenlanders beginnen shoarmazaken, maar toen wij drie jaar geleden lunchroom De Deele overnamen, peinsden we daar niet over", vertelt Silva. Het bedrijf is een traditionele lunchroom, in boerenstijl. "We hebben wel wat veranderd, maar niet de Hollandse keuken", zegt haar man Wisam. "Snert, uitsmijters, kruidkoek: ik maak het allemaal. Alleen op vrijdagavond serveren we wel eens een Syrisch gerecht."

Regels leren
Het runnen van een zaak in Nederland bleek een stuk lastiger dan in Syrië. "Om alle regels te leren, moet je eerst de taal goed beheersen. Nu we ook werkgever zijn, moeten we ook alles weten over belastingen en zo. Vijf jaar geleden was dit ons nog niet gelukt", zegt Silva. "Het was even knokken, maar we zijn nu heel gelukkig in Hoogeveen."

Meer informatie
Wilt u meer weten over vluchtelingen en werk? Kijk dan hier of op de website van Emplooi, het arbeidsbemiddelingsbureau van VluchtelingenWerk.

Lunchroom De Deele is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Kijk op www.eetnu.nl voor het adres en recensies.

Foto: Paul Remmelts

Bron: http://www.vluchtelingenwerk.nl/aan-het-werk/aan-het-werk-wisam-en-silva.php

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...