Artikel: Wonen in een land waar je alle straten kent - Aanraadbaar leesvoer over Afghaanse asielzoeker Mirwais

De journalist volgt jarenlang een Afghaanse asielzoeker. Het brengt het dagelijkse bestaan van een vluchteling in de procedure heel dichtbij. 

Voor dit artikel sprak de auteur gedurende tweeënhalf jaar zo’n twintig keer met Mirwais. Ook had hij inzage in zijn dossier en sprak hij met vrienden van Mirwais, zijn juridisch adviseur en de IND. Om veiligheids- en privacyredenen worden alleen de voornamen genoemd. Alle volledige namen zijn bekend bij de redactie.



Wonen in een land waar je alle straten kent

Asielprocedure De Afghaanse vluchteling Mirwais weet vier jaar lang niet of hij in Nederland mag blijven. Op dag 668 zegt hij: alles komt goed. Op dag 859 slikt hij antidepressiva. Op dag 1041 zegt hij: ik geloof in mensen. En op dag 1383 probeert hij het nog één keer.






Illustratie Nanne Meulendijk

+ 458

Mirwais zegt: „I haven’t hurt an ant.” Zijn Engels is redelijk, maar om te verduidelijken wat hij bedoelt, drukt hij zijn duim op de vloer.
„Een vlieg”, zeg ik. „In Nederland zeggen we: ik heb nog geen vlieg kwaad gedaan.”
„Een vlieg?”
Met mijn vinger trek ik een willekeurige lijn door de lucht, tussen ons in, en maak een bzzz-geluid. Hij begrijpt het. Hij herhaalt mijn woorden.
„Geen vlieg kwaad gedaan.”

Hij is 23 en komt uit Kabul, Afghanistan. Het is februari 2017, een jaar en drie maanden is hij nu in Nederland. Dat zijn 458 dagen. Hij weet nog steeds niet of hij mag blijven.
Als hij mij erover vertelt, wordt zijn gemoed niet zwaar. Ik zie hem niet verdrietig worden. Hij gaat niet zachter praten. Hij zegt: „Soms vragen mensen waarom ik niet huil. Dan zeg ik: mijn hart is van steen geworden.” Hij tikt met zijn wijsvinger tegen zijn borstkas. Hij draagt een rood-zwart geblokt overhemd.
Toen hij zes of zeven was, vielen de Talibaan zijn school binnen. Ze namen zijn hele klas mee naar een voetbalstadion, om toe te kijken hoe er handen werden afgehakt van mensen die iets gestolen hadden. Hij zag hoe kelen werden doorgesneden. In Afghanistan, zegt hij, zijn ongeveer twintig terroristische groeperingen, waaronder de Talibaan, Al-Qaeda en IS. Hij heeft veel zelfmoordaanslagen gezien.
Vijf dagen voor zijn vlucht werd Mirwais beschoten. Hij rende voor zijn leven. Zijn broer werd ontvoerd.
En nu is hij hier.
De medewerker van de IND had gevraagd of hij getrouwd was. Nee, antwoordde hij. Kinderen dan? Mirwais giechelt als hij het navertelt. Zo’n malle vraag. Hoe kun je nou niet getrouwd zijn en wel kinderen hebben?
De kamer in het azc in Utrecht, van drie bij twee, deelt hij met een andere jongen. In de hoek staat een klein tafeltje, daar eten ze. Het is zijn zesde azc binnen een jaar.
Hij wil fotograaf worden. Hij heeft al een camera, gekregen van een Nederlandse vrouw die hoopt dat hij hier slaagt.
Zijn docent Nederlands had tegen hem gezegd: ik mag je religie niet, die is agressief. Hij zegt: „I haven’t hurt an ant. Dus je kunt dat niet zeggen over mij.”
Laatst was hij naar een wedstrijd van AZ, in Alkmaar. Dat was georganiseerd voor hem en andere vluchtelingen. Ik vraag hem of dat de eerste keer was dat hij in een voetbalstadion was.
Domme, domme, ongevoelige vraag.
Wel om voetbal te kijken, zegt hij.

Hij weet niet in welk land hij uit het busje stapt. Ze hebben zich de hele rit verborgen moeten houden. Het is koud, het lijkt net te hebben geregend. De smokkelaar wijst naar een gebouw en zegt: ga daar maar zeggen dat je asylum seeker bent.

Lees hier verder in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/12/04/wonen-in-een-land-waar-je-alle-straten-kent-a3981530




Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email
Dagelijks nieuwe ZZP opdrachten op freelancespecialisten.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer