Vriendin wil Daniël (19) voor kerst weer thuis: ‘Dat hij vastzit is een fout van de IND'
"Een goede casus om het arrest Tjebbes snel eens in de praktijk te toetsen." schrijft oud advocaat Gart Adang op Linkedin. "Als de informatie in de rapportage klopt zou de minderjarige Daniël zijn Nederlanderschap (en daarmee zijn Unieburgerschap) hebben verloren toen zijn moeder haar NL nationaliteit kwijt raakte. https://lnkd.in/dcV_rsi Verder: de arme jongen zit al een maand in vreemdelingenbewaring? Gaat een opheffingsverzoek tegenwoordig zo traag?"
Wat is er aan de hand?
Op de site van EEN Vandaag het volgende
Hij vroeg een nieuw paspoort aan en belandde in de gevangenis. Daniël (19) woont zijn hele leven in Nederland, maar dreigt uitgezet te worden naar de Dominicaanse Republiek, waar hij nog nooit is geweest. "Hij zit onterecht vast", zegt zijn vriendin.
"Nederland heeft niet goed gehandeld hierin, deze jongen is zo'n toevoeging aan deze samenleving, hij inspireert zo veel mensen. En dan wordt hij onterecht vastgehouden, zegt vriendin Jaimy. Daniël (19) uit Amsterdam werd 2 weken geleden plotseling gearresteerd en wordt nu vastgehouden in de gevangenis in Rotterdam in afwachting van een besluit van de IND.
Fout van IND en ouders
"Hij zit onterecht vast. Het is een fout geweest van de IND, en van z'n ouders natuurlijk", zegt vriendin Jaimy. "Want als ouders draag je verantwoordelijkheid om voor je kind te zorgen en dat is niet gebeurd. Zij hadden hun kind niet moeten verlaten, en voor de juiste papieren zorgen hebben ze ook niet gedaan."
"Daniël is hier geboren, en dat zijn ouders hem hebben verlaten - daar had hij geen keus in. Zijn ouders zouden op vakantie gaan, alleen ze zijn niet meer teruggekomen. Hij was jonger dan 3 en toen ze weggingen. Waar zij naartoe gingen weet ik niet."
Aspirant ICT'er in de cel
Zijn familie en vrienden zetten alles op alles om Daniël uit de gevangenis te krijgen. Hun petitie is inmiddels bijna 15.000 keer ondertekend. Volgens hen is Daniël slachtoffer van een opeenstapeling van fouten en heeft hij daardoor altijd door het systeem kunnen glippen. "Daniel moet vrij", zegt Jaimy. "En het liefst voor kerst. Hij moet z'n leven weer kunnen oppakken. En bij z'n familie en vrienden zijn."
Het verhaal van Daniël lijkt op het eerste oog heel normaal. Hij werd geboren in Nederland en groeide op in Amsterdam-Noord. Dj'en is zijn grote passie en als vrijwilliger geeft hij dj-workshops aan kinderen. Met zijn havo-diploma op zak maakte hij zich op om verder te studeren: hij wilde ICT'er worden. Maar toen hij een paspoort aanvroeg - die hij nodig heeft voor die opleiding - liep het heel anders.
Geen paspoort, wel een BSN
Bij het gemeenteloket constateren ze dat Daniël niet geregistreerd staat en de Nederlandse nationaliteit niet bezit. "Hij wou zich inschrijven op het MBO, toen heeft hij een aanvraag gedaan voor zijn paspoort", vertelt Jaimy. Die aanvraag werd afgewezen. "Ze hebben een melding gemaakt bij de IND." De IND riep Daniël op voor een gesprek maar zijn advocaat raadde dit hem af. Niet veel later werd hij opgepakt en in detentie gezet.
Dat Daniël officieel niet de Nederlandse nationaliteit heeft komt omdat zijn ouders Nederland verlieten toen Daniël een peuter was en hem achterlieten bij opa en oma, zonder paspoort. Toch zou hij wel in het bezit zijn geweest van een burgerservicenummer, waardoor hij niet eerder met de overheid in de clinch kwam te liggen.
Zie: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/daniel-19-dreigt-uitgezet-te-worden-en-dat-is-volgens-zijn-vriendin-een-fout-van-de-ind-en-zn-ou/
Advocaat Julien Luscuere reageert ook op Linkedin. Hij schrijft:
"Als ik afga op de feiten uit het nieuws, dient: (1) eerst goed te worden onderzocht of Daniel toen hij 3 jaar oud was, onder het recht van de Dominicaanse Republiek, de nationaliteit van dat land wel al had of heeft verkregen nu hij daar niet met zijn moeder verbleef. Veel Latijns-Amerikaanse landen vereisen registratie van de kinderen voordat zij daar de nationaliteit verkrijgen. Zo niet dan zou hij de Nlse nationaliteit hebben behouden. (2) Daniel is in elk geval oud-Nederlander. Dat betekent dat hij na een jaar verblijf met een vergunning of EU verblijfsrecht kan opteren voor de Nederlandse nationaliteit. (3) Daniel kan op een HBO studeren, zij het dat hij dit volledig zelf moet betalen. Voor vrijstelling van het mvv-vereiste kan hij een goed onderbouwd beroep doen op het evenredigheidsbeginsel. Na 1 jaar vergunning, zie 2. (4) Daniel heeft vermoedelijk een Nederlandse vriendin. Hij kan met haar 3-6 maanden in een ander EU-land wonen, dan weer terugkomen naar Nederland, en dan na 1 jaar rechtmatig verblijf met haar, zie 2. (5) Aanvraag voor een vergunning ex art 8 EVRM lijkt mij hier ook kansrijk, omdat ouders buiten beeld zijn, én hij oud-Nederlander is. Valt hij onder deze bepaling, dan volgt automatisch vrijstelling mvv.
En tenslotte Laura Kors, ben ik erg benieuwd door wie en vooral hoé Daniel tot nu toe is bijgestaan, zowel voor de inbewaringstelling als in het beroep daartegen. Zonder dossier kan je niet alles zeggen, maar laten we het er nu op houden dat onderzoek naar de kwaliteit van die ondersteuning gerechtvaardigd is. "
Gart wijst er vervolgens op dat
"Pas sinds 1 juli 2013 verliezen kinderen hun NL nationaliteit als de ouder deze verliest. Ook juist die bepaling is met het arrest Tjebbes op losse schroeven komen te staan, iets wat me voor Daniël uiterst relevant lijkt."
Advocate Samira Bouddount die behalve in het vreemdelingenrecht ook in het familierecht is gespecialiseerd voegt hier nog het volgende aan toe:
"Julien Luscuere wat als eerste bij mij opkwam is: wie oefende het gezag uit over het kind, toen de ouders met de noorderzon vertrokken in 2003? Wie was belast met de verzorging en opvoeding van het minderjarige kind? Had de RvdK niet moeten voorzien in het gezagsvacuüm dat alsdus was ontstaan? Hoe zit het met verzorging en opvoeding en gezagsuitoefening door een ander dan de ouder, in het bijzonder wanneer deze andere Nederlander is?
Had de Nederlandse Staat geen zorgplicht naar het minderjarige kind, nu er niemand was die het gezag kon uitoefenen over het kind?
Had de Nederlandse Staat geen zorgplicht naar het minderjarige kind, nu er niemand was die het gezag kon uitoefenen over het kind?
Wat ik me afvraag als ik dit lees is waarom deze jongen in bewaring zit. Tegenwoordig moet toch aan een lichter middel worden getoetst. Hij heeft een vaste partner en altijd hier gewoond. Waar is het gevaar op onttrekking? Kon in dit geval deze jongen niet thuis de gelegenheid worden gegeven om dingen in gang te zetten?
Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email