Leers: Aanpak fraude Somalische immigranten succesvol

De extra maatregelen die zijn genomen om te voorkomen dat Somalische asielzoekers op valse gronden een verblijfsvergunning krijgen, zijn succesvol. In 2010 kreeg ongeveer een op de vier Somalische asielzoekers die beweerden gezinsleden na te reizen een verblijfsvergunning, nu is dat minder dan 10 procent.

Frauderende Somaliërs worden eerder aangepakt
Overal klinkt sinds kort de roep om een 'humaner' asielbeleid. Nu kun je over de staat veel beweren, maar niet dat hij zich geen moeite getroost om asielzoekers zo humaan mogelijk door de procedure te loodsen

Lees ook het Elsevier-commentaar van Robert Stiphout: Asiel: Nederland biedt vooral schijnhumaniteit

Dat maakt minister Gerd Leers (CDA, Immigratie en Asiel) bekend.

Pleegkinderen
In 2009 werd bekend dat Somalische asielzoekers op grote schaal frauderen bij hun asielaanvraag op gronden van gezinshereniging. Zo probeerden zij zich bijvoorbeeld te herenigen met pleegkinderen, die nooit bij hun gezin hebben gehoord.

Als een asielzoeker tijdens zijn procedure niets over gezinsleden heeft verteld, wordt aangenomen dat de gezinsband niet bestaat. Ook moet het verhaal van de asielzoeker kloppen met het verhaal van de statushouder, die tegelijk kan worden verhoord. Bij twijfel moeten de Somaliërs bewijs overleggen.

Verhoren
Medewerkers van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) kunnen via ‘videoconferencing’ asielzoekers verhoren die op de Nederlandse ambassade van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba verblijven. Tegelijk kunnen de ‘gezinsleden’ in Nederland worden verhoord. Zo probeert de IND inconsistenties op te sporen.

Dit jaar kregen gemiddeld dertig Somaliërs per maand een verblijfsvergunning vanwege gezinshereniging. In heel 2010 waren dat er nog 2.300, bijna tweehonderd per maand. Door de strengere regels willen minder Somaliërs naar Nederland vluchten.

Beschermingsbeleid
Voor 2009 profiteerden veel Somaliërs van het 'categorisch beschermingsbeleid', waaronder iedereen uit een bepaald gevaarlijk gebied een verblijfsvergunning kreeg.

Leers wil ook de fraude aanpakken door immigranten die al een verblijfsvergunning hebben gekregen. Dit kan als de immigranten hun tijdelijke status willen omzetten in een permanente of meer gezinsleden willen laten overkomen.

Bron: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/302218/Leers-Aanpak-fraude-Somalische-immigranten-succesvol.htm?utm_source=Nieuwsbrief_dag&utm_medium=email&utm_campaign=Nieuwsbrief


Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

yolanda zei…
Het is zo jammer dat de goede weer eens onder de kwade moeten lijden, Tibetaanse gezinsherenigingen gaan door dit gedrag van misbuik veel en veel moeilijker, ook voor pleegkinderen van zussen of broers die overleden zijn zelfs met bewijzen lukt het niet meer,en wederom is iets kapot gemaakt door hen die misbruik maken.

Populaire posts van deze blog

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd

Deportation of Afghan children would violate UN conventions