Als ik een Turk of een Marokkaan spreek kennen ze meestal de geschiedenis van hun land op hun duimpje en kunnen aan de hand daarvan ook bepaalde onderbuik gevoelens in hun samenleving benoemen. En dat is wat wij hier nieuwkomers (of het nou immigranten of nieuw geboren kinderen) ook over Nederland zouden moeten bijbrengen. Waarom zijn veel Nederlanders bijvoorbeeld huiverig voor ontolerante godsdiensten? Komt dat doordat in dit land daar oorlogen over gevoerd zijn? Voor zoiets kan een les over het Wilhelmus dienen maar ik denk dat het eigenlijk wel zelfs wat breder zou kunnen. Geschiedenis herhaalt zich zegt het spreekwoord. Dus door je geschiedenis te kennen kan je voorkomen in dezelfde fouten te vervallen.
In het Afrikaanse mensenrechtenverdrag worden mensen niet alleen rechten toegekend maar ook plichten ten opzichte van de groep waarbinnen zij leven. Nederland richt zich met het inburgeren geheel op het leren van vaardigheden. Voor sommigen komt dat erg neer op het aanleren van hoe het beste gebruik te maken van wat Nederland te bieden heeft. Een gezonde dosis nationalisme (voor alle inwoners van ons land) kan er hopelijk ook toe leiden dat mensen bereid zijn om wat aan het land te willen bijdragen en niet alleen aan zichzelf of aan de eigen subgroep. En als ik het woord nationalisme gebruik dan moet u juist niet aan de uitwassen in de geschiedenis denken. Leer mensen beseffen dat Nederland geen grote geldpot is waar we allemaal uit kunnen graaien maar iets van ons allen waar we ook allemaal ons best voor moeten doen.
Dus mijn pleidooi is om de kennis van de vaderlandse geschiedenis zoals dat vak heette zowel bij inburgering als op school weer meer aandacht te geven. Het leert ons hedendaagse dingen begrijpen en voorkomt dat dezelfde fouten worden gemaakt.
Overigens ben ik zelf geen inburgeraar maar heb ik vreemdelingen bijgestaan tijdens hun verblijfsrechtelijke procedures.
Wilhelmus met Nederlandse tekst EN Engelse vertaling met daaronder uitleg over de historische achtergrond van de tekst.
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten