De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

07 februari 2011

.“Mopidi hoefde verblijfsrecht niet aan te tonen”

Zoon Beni Mopidi voerde vorige week actie tegen de arrestatie van zijn vader. Foto: Bert Spiertz.

Andre Simao Mopidi is op 20 januari onterecht aangegeven bij de vreemdelingen politie. Dat valt op te maken uit de woorden van Cees Meesters, voorzitter van de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken).

Meesters zegt dat de Wet op de Gemeentelijke Basisadministratie daarin duidelijk is. “Als een persoon al eens bij een gemeente was ingeschreven, daarna weer is uitgeschreven en zich vervolgens weer wenst in te schrijven op een actueel adres, dan hoeft een verblijfsrecht volgens de wet GBA niet te worden aangetoond.”

Mopidi echter werd, volgens het proces verbaal van zijn aanhouding, bij de politie aangegeven door de Utrechtse ambtenaren van burgerzaken omdat er getwijfeld werd aan zijn legale verblijf.

Raadslid Bouchra Dibi (PvdA) stelt donderdagavond, mede namens GroenLinks, D66, SP en de ChristenUnie, mondelinge vragen aan burgemeester Wolfsen over de kwestie. Dibi wil onder meer weten waarom eerdere antwoorden van de burgemeester haaks staan op de documenten die advocaat Gonny Mijering namens Mopidi inbracht. Ook stelt zij dat volgens eerdere toezeggingen van de burgemeester en volgens het geldende protocol bij burgerzaken vermoeden van illegaliteit geen aangifte mag betekenen. “Burgerzaken is geen verlengstuk van de vreemdelingenpolitie”, zegt Dibi.

Volgens advocaat Meijering was de geringe verwisseling van de voornamen van Mopidi sowieso geen reden om iemand aan te geven. “Kleine schrijffouten of de omwisseling van voornamen is bij mensen uit het buitenland aan de orde van de dag. Een afdeling burgerzaken zou niet kunnen functioneren als voor iedere verkeerde letter de vreemdelingen politie wordt ingeschakeld.”

Een eerder aangekondigde rechtszaak op vrijdag gaat niet door. Meijering mailde het besluit daarover door aan de raadsleden. “Mopidi en ik vinden het belangrijk dat de burgemeester vrijuit kan spreken en dat hij niet het argument, dat er nog een zaak onder de rechter is, aangrijpt om dat niet te doen. Mijn cliënt is onrecht aangedaan. Hoewel hij na anderhalve week in detentie weer bij zijn familie is, kan hij door deze enorme blunder het land worden uitgezet.”

Mopidi woont 10 jaar in Nederland en sinds 2003 in de Utrechtse wijk Pijlsweerd. Zijn vrouw en drie kinderen hebben inmiddels wel de Nederlandse nationaliteit.

Bron: http://dnu.nu/sites/default/files/imagecache/full_465/beeld/2011/02/protest_tegen_uitzetting_24564.jpg

Opmerkingen: Op basis van de Vreemdelingenwet kan een ambtenaar bij het vermoeden van illegaal verblijf altijd de Vreemdelingenpolitie inschakelen. Net als een burger dat trouwens kan.
Ik vraag me af waarom meneer nog als illegaal in Nederland verblijfst als hij met een Nederlandse vrouw aan een verblijfsvergunning kan komen mits die mevrouw inkomen niet zijnde bijstand heeft en meneer in zijn land van herkomst een mvv gaat aanvragen nadat hij daar op de ambassade eerst zijn inburgeringsexamen heeft gedaan.

Law Blogs
Law blog

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator