.“Mopidi hoefde verblijfsrecht niet aan te tonen”

Zoon Beni Mopidi voerde vorige week actie tegen de arrestatie van zijn vader. Foto: Bert Spiertz.

Andre Simao Mopidi is op 20 januari onterecht aangegeven bij de vreemdelingen politie. Dat valt op te maken uit de woorden van Cees Meesters, voorzitter van de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken).

Meesters zegt dat de Wet op de Gemeentelijke Basisadministratie daarin duidelijk is. “Als een persoon al eens bij een gemeente was ingeschreven, daarna weer is uitgeschreven en zich vervolgens weer wenst in te schrijven op een actueel adres, dan hoeft een verblijfsrecht volgens de wet GBA niet te worden aangetoond.”

Mopidi echter werd, volgens het proces verbaal van zijn aanhouding, bij de politie aangegeven door de Utrechtse ambtenaren van burgerzaken omdat er getwijfeld werd aan zijn legale verblijf.

Raadslid Bouchra Dibi (PvdA) stelt donderdagavond, mede namens GroenLinks, D66, SP en de ChristenUnie, mondelinge vragen aan burgemeester Wolfsen over de kwestie. Dibi wil onder meer weten waarom eerdere antwoorden van de burgemeester haaks staan op de documenten die advocaat Gonny Mijering namens Mopidi inbracht. Ook stelt zij dat volgens eerdere toezeggingen van de burgemeester en volgens het geldende protocol bij burgerzaken vermoeden van illegaliteit geen aangifte mag betekenen. “Burgerzaken is geen verlengstuk van de vreemdelingenpolitie”, zegt Dibi.

Volgens advocaat Meijering was de geringe verwisseling van de voornamen van Mopidi sowieso geen reden om iemand aan te geven. “Kleine schrijffouten of de omwisseling van voornamen is bij mensen uit het buitenland aan de orde van de dag. Een afdeling burgerzaken zou niet kunnen functioneren als voor iedere verkeerde letter de vreemdelingen politie wordt ingeschakeld.”

Een eerder aangekondigde rechtszaak op vrijdag gaat niet door. Meijering mailde het besluit daarover door aan de raadsleden. “Mopidi en ik vinden het belangrijk dat de burgemeester vrijuit kan spreken en dat hij niet het argument, dat er nog een zaak onder de rechter is, aangrijpt om dat niet te doen. Mijn cliënt is onrecht aangedaan. Hoewel hij na anderhalve week in detentie weer bij zijn familie is, kan hij door deze enorme blunder het land worden uitgezet.”

Mopidi woont 10 jaar in Nederland en sinds 2003 in de Utrechtse wijk Pijlsweerd. Zijn vrouw en drie kinderen hebben inmiddels wel de Nederlandse nationaliteit.

Bron: http://dnu.nu/sites/default/files/imagecache/full_465/beeld/2011/02/protest_tegen_uitzetting_24564.jpg

Opmerkingen: Op basis van de Vreemdelingenwet kan een ambtenaar bij het vermoeden van illegaal verblijf altijd de Vreemdelingenpolitie inschakelen. Net als een burger dat trouwens kan.
Ik vraag me af waarom meneer nog als illegaal in Nederland verblijfst als hij met een Nederlandse vrouw aan een verblijfsvergunning kan komen mits die mevrouw inkomen niet zijnde bijstand heeft en meneer in zijn land van herkomst een mvv gaat aanvragen nadat hij daar op de ambassade eerst zijn inburgeringsexamen heeft gedaan.

Law Blogs
Law blog

Reacties

Populaire posts van deze blog

Iraaks restaurant "Arbil" in Den Haag geopend

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Salarisvereisten en de verblijfsvergunning op basis van de ICT-richtlijn

VACATURE: Regiomanager Friesland Vluchtelingenwerk Noord-Nederland

Zambrano en Dereci-arresten geven alleen verblijfsrecht als EU-onderdaan gedwongen moet vertrekken (uitspraak)

Het Nederlands - Amerikaans Vriendschapsverdrag mag dan verdwenen zijn in de Vc maar het geldt natuurlijk nog steeds.

drs King na faillissement weer aan de slag

VACATURE: Advocaat-stagiaire (Strafrecht/Vreemdelingenrecht) bij Dobosz Advocatuur in Zoetermeer