In maart 2021 gaat de cursusreeks ‘culturele effectiviteit in asielaanvragen’ van start, georganiseerd door Buro KleurKracht. Het gaat om zes bijeenkomsten met een interval van één maand. Er is gekozen voor een reeks omdat het om tijd en herhaling vraagt om een ‘culturele blik’ eigen te maken en om deze te integreren in de werkpraktijk.
Achtergrond van de cursus
Culturele verschillen tussen asielaanvragers, advocaat en IND-medewerkers kunnen grote gevolgen hebben:
· aspecten die voor de asielaanvrager belangrijk zijn worden niet herkend door een IND-medewerker of een advocaat, waardoor een relaas niet goed uit de verf komt
· aspecten die een asielaanvrager aandraagt worden niet herkend als relevant voor het relaas, waardoor er niet op wordt doorgevraagd (en een relaas dus niet goed uit de verf komt)
· de asielaanvrager wordt niet of verkeerd begrepen waardoor er een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid of hiaat in het relaas ontstaat
· IND-ambtenaar of advocaat wordt niet begrepen, waardoor relevante informatie onbelicht blijft of verklaringen als ontoereikend worden gezien (‘vaag’)
· een relaas wordt ongeloofwaardig bevonden en een advocaat herkent niet welke culturele factoren een rol gespeeld kunnen hebben, waardoor cultuur niet goed wordt betrokken in een zienswijze of beroepsschrift
· de IND-medewerker gebruikt argumenten in zijn of haar beslissing die niet opgaan in de culturele context van een asielaanvrager (vaak is er sprake van een veronderstelling waar men zich niet bewust van is).
Het gevolg is vaak dat een relaas om verkeerde redenen ongeloofwaardig wordt bevonden.
In deze cursusreeks van zes avonden leert u hoe u culturele hiaten in het verloop van het nader gehoor kunt herkennen en hoe u een beroep kunt doen op de culturele achtergrond van uw cliënten in zienswijze en beroepsschrift. De cursus is erop gericht dat u leert (voor zover dat binnen uw bereik ligt) te voorkomen dat een relaas ongeloofwaardig wordt bevonden (door de IND of bij wijze van bekrachtiging door de rechtbank), omdat er onvoldoende bewustzijn is van het culturele kader dat meespeelt.
Er wordt zoveel als mogelijk gewerkt met eigen casuïstiek, zodat u de stof direct kunt toepassen in uw werkpraktijk.
Bijdrage
€ 930,- excl. 21 % Btw voor zes bijeenkomsten
Data en tijdstippen
Data: 29 maart, 26 april, 31 mei, 28 juni, 27 september, 25 oktober 2021
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
De bijeenkomsten vinden online plaats via Zoom.
De trainer
De trainer is Marjolijn Wannet (cultureel antropoloog en ruime woon- en werkervaring in het buitenland, o.a. Ethiopië). Zij heeft ruime ervaring in het opstellen van culturele rapportages waarin de verklaringen van asielaanvragers in cultureel perspectief worden geplaatst.
Inschrijven
U kunt uzelf inschrijven door een e-mail te sturen naar info@intercultureeldialoog.nl. Vermeld daarin uw naam en de naam van uw kantoor.
Contact
Voor vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met Marjolijn Wannet (06 19411604/ info@intercultureeldialoog.nl).