De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

07 oktober 2016

Oeigoeren eindelijk erkend als vluchtelingOeigoeren die in Nederland asiel hebben aangevraagd, kunnen vanaf nu rekenen op betere bescherming. Dat blijkt uit de brief van staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer. Dit is een grote doorbraak. Sinds enkele jaren zet VluchtelingenWerk Nederland zich samen met Amnesty International in voor het lot van de Oeigoerse vluchtelingen.

Groot succes

“Dit is een groot succes na een jarenlange inspanning”, zegt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland. “Veel Oeigoeren moeten vluchten voor hun leven, omdat zij zijn opgekomen voor hun politieke vrijheden. Nederland lijkt hen nu te gaan beschermen. Deze mensen worden bij terugkeer geconfronteerd met marteling en er zijn gevallen bekend dat Oeigoeren verdwijnen in werkkampen waar zij gevangen worden gezet. Wij zijn enorm blij met de erkenning voor hun situatie door de staatssecretaris”, zegt Kuipers.

Landverraders

Oeigoeren staan onder verscherpte aandacht van de Chinese overheid en zij die asiel hebben aangevraagd, worden beschouwd als politieke vijand. Bij terugkeer in China lopen de Oeigoeren een reëel risico om behandeld te worden als politiek gevangene en bestaat de kans dat zij worden gemarteld. Zij worden gezien als landverraders. In juli 2015 leidde de uitzetting van 109 Oeigoeren door Thailand nog tot wereldwijde verontwaardiging. Zij werden meteen gevangen gezet door China. De uitzetting werd veroordeeld door de EU, de VS, UNHCR, Amnesty International en Human Rights Watch. De Chinese veiligheidsdienst houdt Oeigoeren in het buitenland in de gaten en weet wie van hen asiel heeft aangevraagd. Dit risico kan volgens de staatssecretaris leiden “tot verlening van een vluchtelingenstatus”.

Aandacht

VluchtelingenWerk Nederland en Amnesty International vroegen in 2013 al aandacht voor de situatie van Oeigoerse vluchtelingen in Nederland. Toen zag Nederland geen reden het beschermingsbeleid voor Oeigoeren aan te passen. De hoogste bestuursrechter erkende vorig jaar de noodzaak tot bescherming van Oeigoeren die een asielverzoek hebben gedaan. Daarna stelde de staatssecretaris een besluit- en vertrekmoratorium in. Nu heeft de staatssecretaris ook het beleid aangepast.

Oeigoeren in Nederland

In Nederland verblijven naar schatting ongeveer 1500 Oeigoeren. De Oeigoeren wonen in de provincie Xinjiang gelegen in het noord-westen van China. Zij zijn overwegend moslim. De Chinese autoriteiten bieden de Oeigoeren weinig ruimte; hun cultuur wordt niet erkend en de vrijheid van religie is gering. De strijd van de Oeigoeren voor meer vrijheid en de eigen cultuur wordt door China niet getolereerd. Als een Oeigoer spreekt over Oost-Turkestan in plaats van Xinjiang, een Oeigoerse vlag uitsteekt of klaagt over het Chinese taalbeleid, kan diegene als 'separatist' worden opgepakt en lange tijd vast komen te zitten.

 Lees hier verder: http://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/persbericht/oeigoeren-eindelijk-erkend-als-vluchteling

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator