De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

04 oktober 2016

En toen ging de archeologe haar vluchtverhaal vertellen....

Vorige week was ik bij dit "debat" dat eigenlijk gewoon twee lezingen was en waar de vraag "schat of schietschijf" alleen op het eind even werd aangestipt. Dat de foto Palmyra is en dat IS daar als een gek te keer is gegaan net als in Nineve en in de Sahara kwam niet echt langs. Ja je kon na afloop langs foto's wandelen en die waren pas echt interessant. Ook mocht een mevrouw die het archeologisch museum in Kaboel weer opbouwt in de coulissen haar verhaal doen.

Mevrouw Mire is een archeologe die aan de Leidse universiteit werkt. Tijdens de "vragen uit het publiek" begon ze te vertellen over het feit dat volgens haar wereld erfgoed niet alleen monumenten en dingen zijn maar dat werelderfgoed ook een landschap kan zijn of overgeleverde kennis. Want, vertelde ze, als kind had haar vader haar altijd in de grote zomervakantie van Mogadishu naar oma op het platteland gestuurd en oma had haar daar verteld over hoe je een hut moest bouwen en hoe je van het land kon leven. Hoe zij, als kind van de televisiegeneratie, die vakanties veel liever thuis voor de tv had gezeten. Maar dat toen haar zus en zijzelf een paar minuten hadden om te vluchten en alleen nog maar een foto van hun overleden vader hadden kunnen meegrissen en net als de andere vluchtelingen uit de stad in de bush waren terecht gekomen en hulp op zich liet wachten, zij hadden kunnen overleven omdat oma hen als kind de vaardigheden had geleerd om in de bush te overleven.

Ik vond het erg moedig van haar om zo'n persoonlijk verhaal te vertellen. Het leek me voor haar ook erg emotioneel. Helaas ging het volgens mij een beetje voorbij aan het museum publiek.

Wat nog wel een interessante opmerking was - volgens mij van de mevrouw die het museum in Kaboel opknapt - was of het niet een idee zou zijn met de diaspora van vluchtelingen om ook hun geschiedenis in onze musea op te nemen. Ik zat te denken dat de zaak van de Elgyn marbles waar mevrouw Cloony zo voor ijvert: het naar de originele landen terug sturen van archeologische vondsten - ook zijn nadelen heeft als daar gekken de boel stukslaan.

Maar voor diegene van jullie die het leuk vinden om mevrouw Mire over de archeologie van Somalië /Somaliland te horen vertellen kijk dan vooral deze Ted-talk. Ik wist net als u waarschijnlijk alleen maar dat er daar al jaren oorlog is.

Oh ja en meneer Wilders: Dit zijn dus ook vluchtelingen.


Sada Mire is a Somalian archaeologist. She lived the first fifteen years of her life in Mogadishu, until 1991, when she settled in Sweden, as a result of the conflict in north-east Africa. She is founder and executive director of the Horn Heritage Organization. In the last five years, she and her team have made many archaeological discoveries, which feature in her numerous articles and chapters in international scientific publications. Sada believes that cultural heritage is a basic human need.


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator