De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

05 december 2011

AANTAL MIGRANTEN ZAL BLIJVEN STIJGEN

Het aantal werknemers uit Midden- een Oost-Europa blijft de komende jaren stijgen
Het aantal werknemers uit Midden- en Oost-Europa zal ook de komende jaren toenemen, verwacht ruim driekwart van de Nederlandse uitzendbureaus.
Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête over buitenlandse werknemers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) onder de eigen leden. ‘We hebben al veel migranten in Nederland en dat worden er alleen maar meer. Migranten blijven tijdelijk, migratie is blijvend’, zegt Jurriën Koops, adjunct-directeur bij de ABU.

Onduidelijk is hoeveel Midden- en Oost-Europeanen nu in Nederland verblijven. Dat komt omdat veel arbeidsmigranten uit deze landen niet geregistreerd staan in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). In het jaar 2009, de laatste meting, werd het aantal geregistreerde en niet-geregistreerde ‘Moe-landers’ geraamd op 286.000 tot 325.000 (zie ook het hoofd artikel op deze pagina).

Volgens de ABU zijn veruit de meeste buitenlandse werknemers Pools (bijna 80 procent), gevolgd door Slowaken (5 procent). Werknemers uit Bulgarije en Roemenië, sinds 2007 lid van de Europese Unie, zijn tot 1 januari 2014 verplicht een werkvergunning aan te vragen.

Minister Kamp (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) vindt dat ‘in eerste instantie het in Nederland aanwezige arbeidspotentieel beter moet worden benut’, schreef hij onlangs aan de Tweede Kamer. Volgens Koops is ‘het te gemakkelijk om te zeggen dat je een Pool kunt inruilen voor iemand uit de bijstand. We hebben niet altijd de juiste Nederlandse werkzoekende voor elke functie. Nederlanders willen geen asperges meer steken.’ Hij vindt dat de beperkingen voor Bulgaren en Roemenen opgeheven moeten worden.

In het Westland wonen volgens de ABU veruit de meeste buitenlandse werknemers (19,7 procent). ABU constateert ook een ‘opmerkelijke’ stijging van het aantal gehuisveste buitenlandse werknemers in Oost-Brabant. Andere populaire vestigingslocaties zijn onder meer Aalsmeer, de Duin- en Bollenstreek en Noord- en Midden-Limburg. Grote steden als Rotterdam en Den Haag klagen al jaren over de grote toestroom van Midden- en Oost-Europeanen.

Mede door overbewoning zorgen zij voor overlast in kwetsbare wijken. Koops vindt dat op lokaal niveau niet voldoende is nagedacht over huisvesting van Moe-landers. Gemeenten moeten volgens hem meer investeren in (tijdelijke) huisvesting voor arbeidsmigranten. ‘Al zou maar 10 procent van de leegstaande kantoren omgebouwd worden tot woning, dan is het probleem al opgelost.’ Moe-landers worden vaak uitgebuit door huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus. Kamp heeft maatregelen aangekondigd om dergelijke uitzendbureaus aan te pakken, zoals een registratieplicht voor uitzendbureaus.

Koops probeert daarnaast zoveel mogelijk uitzendbureaus te overtuigen om zich te laten certificeren. Bedrijven die dat niet willen komen wat ABU betreft op een ‘zwarte lijst’.  


Bron: http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/nieuws/aantal-migranten-zal-blijven-stijgen.2928164.lynkx#.TtzeZ8VqNgA.facebook


Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator