BEROEPSCHRIFT: Visum voor familiebezoek bij vluchtelingen door famileleden uit landen waarvan de IND denkt dat ze allemaal asiel komen vragen (hier Syriërs in de Golf)


Kan puur het zijn van Syriër al afwijzingsgrond genoeg zijn?
Verweerder vindt in de beschikking in primo puur het feit dat deze mensen Syriërs zijn en in de Golf werken al een vestigingsgevaar.
In “The ‘spirit of the Schengen rules’, the  humanitarian visa, and contested asylumgovernance in Europe – The Swiss case”, Journal of Ethnic and Migration Studies,  beschrijven  Philip Hanke, Marek Wieruszewski & Marion Panizzon het al dus https://www.researchgate.net/publication/324270147_The_'spirit_of_the_Schengen_rules'_the_humanitarian_visa_and_contested_asylum_governance_in_Europe_-_The_Swiss_case:
“The provision of asylum rights can be considered a public good (Betts 2003; Thielemann
and Armstrong 2013; Thielemann and Dewan 2006). Public goods, according to the econ-
omic theory behind the concept, come with a fundamental problem, namely the potential
of free-riding. Since public goods are by definition, non-exclusive and non-rival, that is,
users cannot be excluded from consuming them, the providers of these goods have no
incentives to invest in their production, as they cannot recoup their investments by char-
ging a fee from the users. In other words: once one country has pledged to admit any
person who faces persecution, other countries have no incentives to do so as well. Decen-
tralised provision of public goods (in this case: the admission of refugees), tends not to
work without intervention from a higher level of government. The UN Convention Relat-
ing to the Status of Refugees is such a supranational convention mandating the admission
of refugees globally to overcome the public good problem.”

Kort samengevat: staten zien de kans op een asielaanvraag als een groot risico want je kan de kosten niet op de gebruikers afwimpelen en alleen internationale verdragen kunnen ze er toe aanzetten om het toch te doen.
Wat zeggen de internationale verdragen hierover?
1)   Vluchtelingenverdrag en UNHCR
Nee deze familie wil geen gezinshereniging maar gewoon een familiebezoek tijdens de vakantie. Maar ik wil toch het volgende artikel van de UNHCR onder uw aandacht brengen omdat het het belang van familie in een vluchtende gezin goed aangeeft en dus het belang van deze vakantiereis:  https://www.unhcr.org/56fa38fb6.pdf

Valt het bijna groepsgewijs willen uitsluiten van Syriërs die in de Golf werken niet onder artikel 8 van het Verdrag?
“Article 8.
exemption from exceptional measures

With regard to exceptional measures which may be taken against the person, property or interests of nationals of a foreign State, the Contracting States shall not apply such measures to a refugee who is formally a national of the said State solely on account of such nationality. Contracting States which, under their legislation, are prevented from applying the general principle expressed in this article, shall, in appropriate cases, grant exemptions in favour of such refugees.”
2) EVRM

In de preambule staat het volgende:
“Opnieuw  haar  diep  geloof  bevestigende  in  deze  fundamentele  vrijheden die de grondslag vormen voor gerechtigheid en vrede in  de  wereld  en  welker  handhaving  vooral  steunt,  enerzijds  op   een   waarlijk   democratische   regeringsvorm,   anderzijds   op  het  gemeenschappelijk  begrip  en  de  gemeenschappelijke  eerbiediging van de rechten van de mens waarvan die vrijheden afhankelijk zijn;”
In artikel 8 EVRM wordt het recht op familieleven beschreven. Hoe verhoudt zich dat tot een ban op nationaliteit? Is dat geen schending van het verbod op discriminatie wegens nationaliteit in artikel 14 van het EVRM jo artikel 1 van het 12de Protocol bij het EVRM?
3) Grondrechten Handvest
Hier ziet u in artikel 7 en artikel 21 een zelfde combinatie.
4) Visacode
In de Preambule staat onder nummer 29) This Regulation respects fundamental rights and observes the principles recognised in particular by the Council of Europe’s Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and by the Charter of Fundamental Rights of the European Union.
Artikel 39 van de Visacode geeft aan dat er niet mag worden gediscrimineerd. Alhoewel daar nationaliteit niet wordt genoemd.
Concluderend:
Mij lijkt dat het groepsgewijs in het verdachtenbankje zetten van Syriërs die in de Golf werken discriminerend is en niet gebaseerd is op een op de persoon gerichte gemotiveerd besluit.
Maar ook al zou het zijn dat de nodige mensen hun kansen zouden willen aangrijpen om met een visum in Nederland asiel aan te gaan vragen dan nog is het een feit dat dit gezin (Noem hier economische en sociale banden - veel zorgen ook voor eigen ouders in Golfstaten en die zouden als ze niet terugkeren gelijk worden uitgezet)
Door hen nu gewoon als groep af te willen wijzen wordt eigenlijk hen een procesrechtelijke stap ontnomen omdat pas in bezwaar een op de persoon gerichte motivering naar voren komt.  In mijn optiek ontbeert hier de beschikking in primo een dragende motivering en als een deel van de motivering onder een besluit wegvalt wie zegt dan dat dan nog steeds de eindconclusie in een weging zo zou zijn uitgevallen?
Bij de beschikking op bezwaar is dit geheel miskend.

Wytzia Raspe 
© Vrij te gebruiken met vermelding van auteur en vindplaats



------------------


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Kijk ook eens op dit reisblog: https://www.europevisitandvisa.com/

Kijk ook eens op dit boekenblog bijvoorbeeld voor: An interesting glimpse of history: "The sword and the garden" - about the first Moghul emperor 

Of deze: The Iranian father and the Israeli son - review of Deadly Ties by Aaron Ben-Shahar 

Of deze: Turkish history disguised as a novel: The Mapmaker's Daughter by Katherine Nouri Hughes (Iraqi American author) 

Of deze: Review of "Guns and Saffron" by Alif - Two Muslim young men in India have to choose for goodness or for illegal things  


Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd