Vacature: Senior juridisch adviseur mensenrechten

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Maar hoe zit het met de naleving en het toezicht? Daar bestaat uitgebreide Nederlandse en Europese wetgeving voor. Heb jij daar als jurist extra affiniteit mee? Pak je kans om vanuit Den Haag als juridisch adviseur mensenrechten voor Nederland het verschil te maken.
Als ervaren juridisch adviseur met mensenrechten als specialisatie speel je een zelfstandige en verantwoordelijke rol bij de sector Juridische Zaken en Wetgevingsbeleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V). In nauwe samenwerking met andere specialisten draag je bij aan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de juridische functie van het ministerie.
Je behandelt een scala aan juridische aangelegenheden en procedures over de gehele breedte van het werkterrein van het ministerie. Je takenpakket als jurist/senior adviseur mensenrechten is buitengewoon divers. Denk aan:
  • opstellen van primaire besluiten;
  • behandelen van bezwaar- en beroepszaken en procedures bij de Europese hoven in Straatsburg en Luxemburg;
  • behandelen van civiele bodemprocedures, kort gedingen en andere civielrechtelijke aangelegenheden.
Daarnaast adviseer je de departementsleiding en de andere onderdelen van het bestuursdepartement. Daarbij ligt de nadruk op bestuursrecht, privaatrecht en mensenrechten. Je werkt nauw samen met de andere sectoren van de directie Wetgeving en Juridische Zaken en met andere juridische onderdelen en beleidsafdelingen, ketenpartners, uitvoeringsorganisaties en andere ministeries.
Een belangrijk deel van je juridische werk spitst zich toe op mensenrechtelijke advisering en klachtenbehandeling bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de diverse VN-comités die toezien op de naleving van de mensenrechtenverdragen. Je taken als senior adviseur mensenrechten zijn onder meer:
  • voorbereiden van verweerschriften, pleidooien en minnelijke schikkingen in procedures die bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en/of de diverse VN-comités tegen Nederland zijn aangespannen;
  • bijdragen aan procedures bij het Hof van Justitie van de Europese Unie en fungeren als vervanger van de EU-Hof-coördinator;
  • adviseren over de verplichtingen uit de mensenrechtenverdragen bij de totstandkoming van wetgeving, bij beleidsontwikkeling en bij nationale procedures waarbij de Staat der Nederlanden partij is;
  • adviseren aan andere ministeries over mensenrechtenkwesties.
Je draagt ook bij aan het coördineren en opstellen van de bijdrage van J&V aan de verplichte rapportages over de naleving van de mensenrechtenverdragen. Verder speel je een rol bij de totstandkoming van rapporten, aanbevelingen en andere instrumenten in de Raad van Europa en de Europese Unie ter bevordering van de rechtsstaat en mensenrechten.


  • Je hebt aantoonbaar juridische kennis met de nadruk op internationaal recht en de mensenrechten in het bijzonder. Dit blijkt bijvoorbeeld uit publicaties of werkervaring bij de overheid, de rechtspraktijk of de wetenschap.
  • Je hebt bij voorkeur gedegen kennis van het strafrecht en/of het vreemdelingenrecht.
  • Je hebt een aantal jaren ervaring in een soortgelijke functie en ervaring met adviseren en procederen op kwalitatief hoog niveau.
  • Je bent leergierig en hebt de flexibiliteit en bereidheid om op meerdere juridische terreinen taken uit te voeren.
  • Je staat stevig in je schoenen, ook bij werkdruk, en bent gewend aan werken met vastgestelde termijnen.
  • Je bent analytisch en drukt je helder uit, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Je werkt even makkelijk zelfstandig aan dossiers als in teamverband.
  • Je hebt wilskracht en overtuigingskracht en communiceert scherp over de inhoud en het proces. Daarbij anticipeer je op bestuurlijke en politieke verhoudingen.
  • Je bent snel thuis in nieuwe onderwerpen en vindt het een uitdaging om invloed uit te oefenen op een organisatie die permanent in beweging is.
Meer info hier: https://www.werkenvoornederland.nl/vacatures/senior-juridisch-adviseur-mensenrechten-JUSB-2020-0198?utm_source=indeed&utm_medium=jobboard&utm_campaign=organic#0



 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Reacties

Populaire posts van deze blog

VACATURE: Beslisme­de­werker Buitenlandse Zaken VISA - CSO

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

VACATURE: Medewerker aanmeldgehoren

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Forums over gezinshereniging

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

Documentaire "verloren jongens" over asielzoekende kinderen die door Europa zwerven