Syriërs lopen vast in taal en bureaucratie bij inburgering

 


Het lukt statushouders uit Syrië niet goed om in te burgeren in Nederland, terwijl ze dat vaak wel graag willen. Ze lopen aan tegen zaken als bureaucratie en taalscholen die ondermaats presteren, staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De onderzoekers vroegen Syriërs naar hun ervaring met het participatiebeleid in Nederland. Een van de dingen die naar voren komen, is dat het leren van de taal lastig is. De markt van taalscholen zou lastig te doorgronden zijn, wat de keuze voor een goede school moeilijk maakt.
Ook hebben veel taalscholen volgens de ondervraagde statushouders hun aanbod niet op orde, leveren ze weinig contacturen en laat de kwaliteit van docenten te wensen over. Verder vragen ze zich af of het A2-niveau dat ze moeten halen wel voldoende is voor de inburgering. De Syriërs zien zelf veel meer in het leren van de taal, terwijl ze aan het werk zijn.

Studeren en netwerken

Daarnaast snappen veel statushouders het Nederlandse spreidingsbeleid niet. Ze zouden volgens het SCP graag zien dat bij de toewijzing van een woonplaats meer rekening wordt gehouden met hun leefstijl, kennis en vaardigheden. Iemand die wil studeren of netwerken, is beter af in de grote stad, is de gedachte.
Veel Syrische vluchtelingen hebben verder het gevoel dat ze in Nederland niet genoeg gewaardeerd worden. Hoogopgeleide Syriërs zeggen tegen het SCP dat ze geregeld te maken krijgen met de stereotype opvatting dat Syrië een onderontwikkeld land is.
In Nederland zijn diploma's van belang om in aanmerking te komen voor een baan of een opleiding, maar door de oorlog in Syrië hebben statushouders vaak geen papieren meer of hun diploma's worden hier niet erkend. De vluchtelingen hebben daarom het gevoel dat hun talent niet voldoende benut wordt.

'Waarschuwing voor minister'

Vluchtelingenwerk herkent de bevindingen van het SCP. "Er is een grote behoefte aan menselijk contact, maar veel Syriërs vinden het moeilijk om contact te leggen met Nederlanders," laat de organisatie weten.
De hoop is gevestigd op het nieuwe inburgeringsbeleid dat volgend jaar in werking treedt. Volgens Vluchtelingenwerk overweegt minister Koolmees daarbij te bezuinigen op de maatschappelijke begeleiding voor vluchtelingen, die vaak door vrijwilligers wordt gedaan. De organisatie noemt het "een grote waarschuwing" aan de minister om er niet aan "te morrelen".

 Bron: https://amp-nos-nl.cdn.ampproject.org/c/s/amp.nos.nl/artikel/2326784-syriers-lopen-vast-in-taal-en-bureaucratie-bij-inburgering.html

Op Linkedin zie ik de naar aanleiding van dit stuk de nodige commentaren  van mensen in de Inburgering die wijzen op scholen die zonder kwaliteit te leveren geld maken.

Ik vind de Syriers in het stuk wel erg in de slachtofferrol gaan zitten. Als wonen in een dorp je zou belemmeren in een baan dan denk ik "veel van mijn vrienden moesten na de uni ook verhuizen omdat ze een baan elders kregen. Dat kan je want je krijgt immers salaris". En niet kunnen studeren zonder diploma? De UAF biedt je kansen. Bestaat er ook niet zoiets als toelatingsexamen doen? Er is ook puur Engelstalig werk. Als ik dan zie hoe statushouders begeleiders hun best doen, mensen academisch Engels spreken, midden in stedelijk gebied wonen en toch al 5 jaar niets doen dan denk ik dat het tijd wordt dat de Sociale Dienst eens streng gaat worden. 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email
Dagelijks nieuwe ZZP opdrachten op freelancespecialisten.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Interview met Aad van Elswijk, advocaat vreemdelingenrecht te Rotterdam

Wat als je vergeten bent je verblijfsvergunning te verlengen?

Vraag: Kan ik mijn oude moeder naar Nederland halen?

UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

Interview met Anton Kleijweg, advocaat vreemdelingenrecht te Voorburg (update: tegenwoordig in Den Haag)

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag