07 maart 2019

IND krijgt blijkbaar zeer veel reacties op hun vraag aan mensen om tijd vrij te maken voor hun Maatschappelijke Adviesraad

Een maand geleden gaf de IND aan op zoek te zijn naar mensen uit die Nederlandse maatschappij die de IND gevraagd en ongevraagd advies wilden geven.

Dat vond ik een heel goed initiatief. Waarom?
- Toen ik vijftien jaar geleden als IND procesvertegenwoordiger overstapte naar de advocatuur viel mij de eerste weken daar op hoeveel dingen er speelden waar je als IND-er geen weet van had. Denk bijvoorbeeld aan zaken die nooit tot een aanvraag zullen kunnen leiden. Of dat een 'herstel verzuim termijn' van twee weken in de Nederlandse praktijk voldoende is maar zenuwslopend als er stukken uit het buitenland moeten worden opgevraagd.
- Ik ben al jaren lid van een vergelijkbare commissie bij het KWF en daar heb ik echt het nut er van gezien.

Dus na lang wikken en wegen - ik ben tenslotte geen professor of oud-rechter maar is 25 jaar ervaring an sich genoeg? Ik ben toch wel eens op gesprek uitgenodigd door HIND - toch maar een brief geschreven.

Gisteren kreeg meneer Raspe bericht dat:

Wij hebben zeer veel reacties ontvangen op onze wervingsactie voor leden van de Maatschappelijke Adviesraad IND. De vele, uitgebreide en gemotiveerde reacties laten zien dat er een groot draagvlak in de maatschappij bestaat voor een dergelijke raad. Wij voelen ons daarmee gesterkt in onze opdracht de Maatschappelijke Adviesraad IND in te stellen. 


Nou dat is fijn om te horen.

Maar:
We hebben alle reacties bekeken. Hieruit is een eerste selectie gemaakt. Bij deze selectie hebben wij ervoor gekozen de procedure voort te zetten met andere kandidaten, van wie het profiel meer aansluit bij wat wij zoeken.
Wij danken u voor de getoonde interesse in het lidmaatschap van de Maatschappelijke Adviesraad IND

Bij deze wat advies voor de toekomst:

1) Schrijf een bedankbrief en geen afwijzingsbrief: Wanneer je als organisatie mensen vraagt om hun vrije tijd beschikbaar te stellen is dat wat anders dan mensen laten solliciteren naar een baan. Schrijf dus geen afwijzingsbrief.

2) Geef in de brief aan de mensen die het niet geworden zijn aan wie je wel benoemt. Is diegene jurist vreemdelingenrecht zoals ik en benoem je een dominee, een huisarts, een traumapsycholoog en een voormalig vluchteling dan snapt de jurist waarom die zelf niet is uitgenodigd. Benoem je een hoogleraar, een oud-minister en een gepensioneerd raadsheer bij de Hoge Raad dan snapt iemand het ook. Hierdoor voelen mensen zich niet afgewezen maar denken "wow dat die er in wilde zitten!

3) Ook al heb je wellicht 500 brieven gehad mik dan niet een deel op de stapel die je niet leest zoals dat gebeurt bij sollicitaties. Stel dat er een oud Minister van Justitie tussen zou zitten? Het is intens lomp als je iemand een brief stuurt met meneer als aanhef als 1 blik op iemand's cv de voornaam Maaike had opgeleverd.

Ik ben dus in de tussentijd heel benieuwd of we nog eens wat van deze Adviesraad gaan horen en wie er dan in komen te zitten. Ondertussen krijgt de IND gewoon net als altijd via dit blog te horen wat ik van iets vind. Veel individuele IND-ers lezen het met plezier. En ik heb ze ook bij me op college.

 

Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...