Masterclass: Geloofwaardigheidsbeoordeling van asielrelazen in cultureel perspectief

Binnen de asielprocedure neemt het asielrelaas een centrale plaats in. Komen er tegenstrijdigheden of ongerijmdheden in voor, dan kan het zijn dat het relaas ongeloofwaardig wordt bevonden. Dat is niet altijd terecht: culturele verschillen tussen een ambtenaar en een cliënt kunnen een oorzaak zijn voor tegenstrijdigheden en ongerijmdheden.
IND Werkinstructie 2014/10 heeft aandacht voor culturele aspecten. Hierin staat dat ambtenaren bij het uitvoeren van de toets rekening moeten houden met interculturele barrières. Dit roept de volgende vraag op: om welke interculturele barrières gaat het met name als we het hebben over de geloofwaardigheidsbeoordeling van asielrelazen? Deze vraag staat centraal in de Masterclass “De geloofwaardigheidsbeoordeling van asielrelazen in cultureel perspectief”. Ook is er aandacht voor de vraag wat advocaten en andere rechtshulpverleners kunnen doen om de kans te beperken dat de verklaringen van cliënten vanwege culturele misverstanden ongeloofwaardig worden bevonden.

Onderwerpen

  • Culturele normen, waarden en gewoontes in belangrijke herkomstlanden
  • Factoren van interculturele communicatie
  • Culturele factoren betrekken in een nabespreking en zienswijze

Leerdoelen

  • Deelnemers verdiepen hun inzicht in de vraag hoe culturele verschillen de beoordeling van een asielaanvraag kunnen hebben beïnvloed.
  • Deelnemers kunnen de culturele context van de verklaringen van cliënten beter in beeld brengen tijdens een nabespreking.
  • Deelnemers zijn beter in staat deze culturele context naar voren te brengen in een zienswijze.
  • Datum, locatie, bijdrage

    Datum: vrijdag 21 oktober 2016
    Duur: van 12.30 tot 17.30 uur (vanaf 12.00 uur inloop met lunchbuffet)
    Locatie: Utrecht centrum
    Bijdrage: € 345,00 p.p.

    Opleidingspunten 

    De algemene raad van de NOvA is van mening dat het aan de advocaat zelf is om op basis van de Verordening op de advocatuur en de Regeling op de advocatuur te beoordelen of de cursus zijn vakbekwaamheid ten goede komt en aan de voorwaarden uit artikel 4.4, vierde lid, van de Verordening op de advocatuur voldoet. De instelling die de cursus aanbiedt hoeft niet door NOvA erkend te zijn. Bent u als advocaat van mening dat de gevolgde cursus bijdraagt aan uw vakbekwaamheid en voldoet aan de genoemde voorwaarden, dan kunt u punten verkrijgen. Volgens de genoemde regelgeving staat voor één uur onderwijs één opleidingspunt.


     Hier aanmelden: http://intercultureeldialoog.nl/masterclass-geloofwaardigheidsbeoordeling-en-cultuur/




    Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.


    Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

    Reacties

    Populaire posts van deze blog

    𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

    Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

    VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

    Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

    Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

    VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

    Met je buitenlandse partner naar Nederland: 20 tips (artikel van Gart Adang op zijn verzoek geplaatst)

    Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

    UItspraak: Artikel 8 EVRM bij volwassen gezinsleden (moeder bij dochter)

    Boek geeft gezicht aan vluchtelingenproblematiek - hoe een Koerdische Irakees kapper in Leiden werd