12 augustus 2016

Onderzoek - Hoe Nederland migratieland werd (1)


Ze komen en ze blijven

Begin jaren negentig kwamen opeens grote aantallen vluchtelingen naar Nederland. De politiek en de media waren daar niet op voorbereid. Maar in korte tijd ontwikkelde Nederland zich tot een migratieland.
Monir is haar naam. Ik ken haar al meer dan vijftien jaar, zag haar kinderen opgroeien, kluste met haar ex-man, kookte en at met haar. Soms spraken we over haar verleden. Niet vaak en niet veel. Ik vroeg er wel eens naar, maar Monir vermeed het onderwerp. In de loop van de tijd begreep ik waarom. Het was te pijnlijk. Monir genoot liever van het heden dan dat ze terugkeek op het verleden.
Bezig met dit project over de, zeg, Nederlandse migratieproblematiek van zo’n twintig jaar geleden probeerde ik Monir opnieuw tot spreken te verleiden. Zij behoorde precies tot de groep waarop ik me richtte: degenen die begin jaren negentig naar Nederland waren gekomen, niet alleen Iraniërs zoals zij, maar ook Joegoslaven, Irakezen, Afghanen, Somaliërs en ver­tegenwoordigers van andere bevolkingsgroepen. In 1994 vroegen in totaal zo’n 53.000 vreemdelingen in Nederland asiel aan (een aantal dat pas in 2015 werd overtroffen), het jaar ervoor waren het er 35.000 geweest, het jaar daarna waren het er 30.000, in 1996 ‘slechts’ 23.000, maar vanaf 1997 stegen de aantallen weer. Na de Tweede Wereldoorlog zijn ze nooit zo hoog geweest.
De hoge aantallen migranten betreffen niet alleen Nederland, ze gelden ook voor de rest van Europa, ja zelfs voor heel de wereld. Op het mondiale dieptepunt van 1992 waren er volgens de unhcr 850.000 asielzoekers – en 2,5 miljoen ontheemden. Sindsdien zijn beide aantallen vele malen groter geworden. De laatste cijfers (juni 2016) spreken van respectievelijk 3,2 miljoen asielzoekers en 65 miljoen displaced persons. Het maakt slechts één conclusie mogelijk: de wereldbevolking is sinds de jaren negentig voor de zoveelste keer in de geschiedenis op drift. Monir is één uit talloos veel miljoenen.

De rest van het artikel is via de Groene Amsterdammer (betaald) te lezen: http://www.groene.nl/artikel/ze-komen-en-ze-blijven





Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Korting op je studieboeken

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Aanbevolen post

Wytzia Raspe over vluchtelingen, AZC’s, cruiseschepen en mensensmokkelaars

Mr. van de week is Wytzia Raspe. Zij is 25 jaar jurist vreemdelingenrecht in allerlei verschillende rollen. Sinds 2005 schrijft en blogt z...