De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

06 februari 2013

Anderhalf miljoen voor onderzoek naar 'grensdoden'

Hoogleraar migratierecht Thomas Spijkerboer heeft een Vicibeurs van anderhalf miljoen euro gekregen voor een onderzoeksproject rond zogenaamde 'grensdoden'.

“Uit de pers en uit beleidsstukken blijkt dat het aantal migranten dat omkomt tijdens een poging Europa binnen te komen, de laatste jaren sterk is gestegen”, legt Spijkerboer uit. “Ik wil laten uitzoeken of dat samenhangt met de verandering in de manier waarop de grenzen worden bewaakt, en of dit dan een mensenrechtenkwestie is.”
Pet en snor

“Het klassieke vreemdelingentoelatingsbeleid voorziet in een man met een pet en bij voorkeur een snor die achter een loket zit te wachten tot een vreemdeling zich bij hem meldt”, aldus Spijkerboer. “Die vreemdeling wordt dan aan de hand van bepaalde criteria toegewezen of juist niet.”

De laatste jaren is dat beleid echter aan het veranderen. Europa laat de grensbewaking over aan andere landen, bijvoorbeeld Marokko, dat toezegt migranten terug te nemen die via Marokko Europa zijn binnengekomen. “Externalisering”, noemt Spijkerboer dat.
Satellieten, infraroodcamera’s en drones

Daarnaast is er sprake van ‘privatisering’ van het vreemdelingentoelatingsbeleid, waarbij vooral particuliere organisaties al in het land vanwaar migranten naar Europa willen reizen, controleren of bijvoorbeeld hun paspoort en visum wel in orde zijn.

Ten derde is er nog de ‘militarisering’. “Ik noem dat ook wel het Spaanse systeem”, zegt Spijkerboer. Daarbij worden satellieten, infraroodcamera’s en zelfs drones ingezet om illegale migranten op te sporen en tegen te houden. Zeg maar het systeem dat vroeger werd ingezet tegen de Russen.”
Overlijdensregisters onderzoeken

Spijkerboer wil weten of er een verband is tussen het stijgende aantal doden en die verandering van aanpak. “Daarvoor moet eerst uitgezocht worden of er echt sprake is van een substantiële stijging”, aldus Spijkerboer. “Om daar achter te komen, moeten we de overlijdensregisters aan de Europese zuidkust tegen het licht houden.”

Ook wil Spijkerboer weten hoe substantieel de veranderingen zijn in de manier waarop vreemdelingen worden opgespoord. “Uit beleidsstukken en de pers weet ik dat die veranderingen er zijn, maar ik weet niet op hoe grote schaal er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld die drones.”
Kan Europa aansprakelijk worden gesteld?

Als blijkt dat er echt een samenhang is, zoals Spijkerboers hypothese veronderstelt, wil hij zien in hoeverre de Europese overheden op mensenrechtelijke grond aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het stijgende aantal doden. “Dan wordt de kwestie voor mijn eigen vakgebied echt interessant”, zegt Spijkerboer.

Bron: http://www.advalvas.vu.nl/nieuws/anderhalf-miljoen-voor-onderzoek-naar-grensdoden?goback=.gmp_1624427.gde_1624427_member_211564317Law Blogs
Law blog
Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.Bookmark and Share

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator