De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

09 augustus 2018

"Het Kwaad bestaat"

"Het Kwaad bestaat" zegt ze aan het eind. Dat ze denkt dat God niet bestaat en de Duivel wel. En dat er geen gerechtigheid is.
Een oude dame van 103. Glashelder. Vertelt over haar leven. Een leven in Duitsland. Ze was geboren in 1911. Als secretaresse van een Joodse dokter komt ze later te werken bij de omroep en klimt op tot secretaresse van de minister van propaganda, nazi Goebbels.


Dit interview wordt onjuist in het NRC samengevat. Ja mevrouw zegt dat ze het onterecht vond dat zij als secretaresse 5 jaar in Rusland in de gevangenis werd gezet. Kan ik me voorstellen omdat veel Nazi schurken die daadwerkelijk dingen hadden gedaan met lichtere straffen op vrije voeten kwamen. Ze zegt direct daar achteraan dat het hele Duitse volk schuldig was omdat die zo'n regering aan de macht hadden geholpen. Haar hele betoog werkt daar naartoe. Hoe zo op het eerste gezicht mensen als Goebbels een heer leken. Hoe het logisch leek dat Joden in het Oosten in de dorpen van de Sudetenduitsers die naar Duitsland kwamen gingen wonen. Dat op een gegeven moment duidelijk werd dat tegenstand erg gevaarlijk was. En zegt ze eerlijk "Ik behoor tot de lafaards" en "als mensen al de Weisse Rose groep geen verzet hadden gepleegd leefden ze misschien nog." Ook zegt ze dat ze zich vaak schuldig voelt dat zij er wel goed af is gekomen. Ze sluit af met dat het kwaad bestaat en dat ze eerder in een duivel als in god gelooft en dat er geen gerechtigheid is. Gaat als oud mens op zoek naar haar Joodse vriendin. Ik vind het een beetje een trap na richting iemand die in een graf ligt die titel dat ze nooit spijt heeft gehad. Dit terwijl het interview een grote waarschuwing is.

Als jong meisje bereidde ik vluchtelingen uit Joegoslavië voor op hun gehoren door de IND (toen vreemdelingenpolitie volgens mij). Ik kan me nog een mevrouw herinneren van ergens halverwege de veertig die me een vergelijkbaar verhaal deed. Hoe opeens een samenleving veranderde in de hel nadat politici tot haat hadden opgeroepen. Hoe haar buurman waar ze jaren in vriendschap naast had gewoond het erf op liep en plotsklaps de keel van haar zoon doorsneed. Ik moest hier aan denken toen ik dit interview beluisterde.

Jaren geleden toen Wilders zo aan populariteit won hadden mijn vriend J en ik een gesprek. We vroegen ons af hoe wij hadden gereageerd als we in het Duitsland van 1930 hadden geleefd. We zijn allebei gek op de Romeinen en de fascisten en de nazies namen heel veel symbolen van de Romeinen over. Hoe snel zou je in die tijd zonder internet en met gecensureerde pers hebben doorgehad hoe verdorven die Hitler en zijn club wel niet waren?

Ook tegenwoordig leven we in een tijd van de haatzaaierij. Wat je soms op Facebook tegenkomt! Moslims die op Zionisten schelden, Joden die iedere moslimvluchteling buiten Amerika willen houden. Republikeinen en Democraten die elkaar het licht in de ogen niet zien.Bedenk wat er in het verleden bijvoorbeeld in Rwanda gebeurde. Lees niet alleen dingen uit je eigen land of van je eigen clubje qua geloof of politieke overtuiging. Kijk over de grenzen heen en denk zelf kritisch na en wordt geen meeloper. De mevrouw boven was een meeloper. "We waren niet kritisch, maar onverschillig" zegt ze als ze zich afvraagt hoe alles nu zo heeft kunnen gebeuren. En het is duidelijk dat ze zich daar 70 jaar nog mee zit.

Het interview is een aanrader. U kunt het hier bekijken:


https://www.npostart.nl/2doc-a-german-life/08-08-2018/VPWON_1267976#69e581264


Interessant artikel? Deel het eens met uw netwerk en help mee met het verspreiden van de bekendheid van dit blog. Er staan wellicht nog meer artikelen op dit weblog die u zullen boeien. Kijk gerust eens rond. Zelf graag wat willen plaatsen? Mail dan webmaster@vreemdelingenrecht.com In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context. Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator