De inhoudsopgave - al die andere berichten - staat in de rechter kolom die helaas HEEEEEL langzaam laadt. Scrollen dames en heren!
“All the business of war, and indeed all the business of life, is to endeavour to find out what you don’t know from what you do.” – Sir Arthur Wellesley, Duke of Wellington

"My dear. A lack of compassion can be as vulgar as an excess of tears. "
- Violet in Downton Abbey

"By perseverance the snail reached the ark. "
- Charles Spurgeon

"Not all those who wander are lost."
-Tolkien

02 juli 2014

Reizen met kinderen

Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Andere achternaam

Vaders en moeders hebben soms een andere achternaam dan hun kinderen. Zij hebben soms problemen bij de persoonscontrole op een luchthaven als zij alleen met hun kind reizen.
Bij een reis binnen het Schengengebied is er geen persoonscontrole. Naar of vanuit een niet-Schengenland is die controle er wel. De Koninklijke Marechaussee moet bij minderjarigen nagaan of de begeleidende volwassene het ouderlijk gezag heeft. Dit speelt vooral als een kind met 1 volwassene reist. Mogelijk is er dan sprake van het onwettig onttrekken aan het ouderlijk gezag.

Eigen paspoort kinderen

Sinds 26 juni 2012 moet iedereen een eigen reisdocument hebben. Kinderen kunnen niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig.

Noodpaspoort kinderen

De Koninklijke Marechaussee verstrekt alleen in uitzonderlijke gevallen een noodpaspoort. Bijvoorbeeld wanneer een burger niet in staat was om op tijd een paspoort of identiteitskaart te verkrijgen.
De Koninklijke Marechaussee verstrekt daarom geen noodpaspoorten aan kinderen die nog bijgeschreven staan in het paspoort van hun ouders. Een uitzondering kan worden gemaakt om humanitaire redenen. Bijvoorbeeld voor een medische behandeling of voor het bijwonen van een begrafenis van een familielid.
Kinderen bij de controlepost van de marechaussee.

Verklaring ouderlijk gezag

Ouders/begeleiders hoeven niet standaard een verklaring bij zich te hebben waaruit het ouderlijk gezag blijkt. Of een verklaring waaruit blijkt dat het kind de grens over mag. Dit kan wel voor een vlottere grenspassage zorgen. Daarom adviseert de marechaussee ouders om de volgende documenten mee te nemen:
  • verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder. Dit kan ook in het Engels;
  • recent uittreksel gezagsregister;
  • recent uittreksel GBA van het kind;
  • kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
  • eventueel uitspraak over gezag en omgang;
  • eventueel het ouderschapsplan;
  • eventueel geboorteakte;
  • eventueel kopie van retourticket van het kind.
Deze documenten kunnen de marechaussee helpen bij een snellere persoonscontrole.

Centrum Internationale Kinderontvoering

De marechaussee werkt samen met het Centrum Internationale Kinderontvoering (CIKO). Zij bestrijden het onwettig onttrekken van kinderen aan het ouderlijk gezag. Twijfelt u over de terugkeer van uw kind na de vakantie, neem dan voor u toestemming voor de vakantie geeft contact op met het CIKO.

 Bron: http://www.defensie.nl/onderwerpen/reisdocumenten-en-grenscontroles/inhoud/reizen-met-kinderen

In verband met geldwolven die denken geld te kunnen claimen op krantenartikelen die op een blog als deze worden geplaatst maar na meestal een dag voor de krantenlezers aan leeswaardigheid hebben ingeboet terwijl wij vreemdelingenrecht specialisten ze soms wel nog jaren gebruiken om er een kopie van te maken voor een zaak ga ik over tot het plaatsen van alleen het eerste stukje. Ja ik weet het: de kans dat u doorklikt is geringer dan wanneer het hele artikel hier staat en een kopie van het orgineel maken handig kan zijn voor uw zaak. Wilt u zelf wat overnemen van dit weblog. Dat mag. Zet er alleen even een link bij naar het desbetreffende artikel zodat mensen niet alleen dat wat u knipt en plakt kunnen lezen maar dat ook kunnen doen in de context.

Geen opmerkingen:

Recente berichten


en meer

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator

Lekker gemakkelijk: Neem een e-mail abonnement op deze blog

Leuk dat u vandaag deze weblog leest! Wist u dat u zich kan aanmelden voor een e-mail abonnement? Wanneer ik dan nieuwe berichten plaats krijgt u hooguit eens per dag een mailtje met een overzicht van de nieuwe berichten. Die berichten kunnen gaan over wat er in de krant staat over asielzoekers, migranten of politieke strubbelingen over het vreemdelingenbeleid, maar het kunnen ook interessante uitspraken van de rechtbank of de Raad van State betreffen of nieuw beleid van meneer Teeven. Een abonnement kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is op onderstaande link te klikken en later er om te denken dat u uw wens bevestigt (u krijgt hiervoor een engelstalig mailtje van feedburner dus let op uw spamfilter!!!!)

Subscribe to Vreemdelingenrecht.com blog by Email

Vreemdelingenrecht.com blog Headline Animator