'Startkwalificatie voorwaarde voor migrant'


Laatste update:  9 februari 2012 16:24
info

DEN HAAG - Immigranten die naar Nederland komen moeten tenminste een onderwijsdiploma hebben gehaald.

Foto:  ANP
Dat zegt emeritus-hoogleraar economie aan de UvA Joop Hartog tijdens een hoorzitting over gezinsmigratie in de Tweede Kamer.
Hartog stelt dat de baten van immigratie voor de Nederlandse samenleving niet hoog zijn. "De bijdrage van niet-westerse immigranten voor het nationaal inkomen is nul", aldus Hartog.
Immigranten die naar Nederland komen zouden volgens hem weerbaarder zijn om zich hier staande te houden als zij in het bezit zijn van een startkwalificatie.
"De ervaring met deze huwelijken is dat ze niet eeuwig duren", aldus de hoogleraar. "Ook zij moeten zich zelfstandig kunnen bewegen in de samenleving."

Laag iq

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom hield Hartog voor dat er dan geen plek is voor kinderen met een ontwikkelachterstand of een laag iq.
Hartog wil daar wel een uitzondering voor maken, maar vindt dat voor immigrantenkinderen dezelfde voorwaarden moeten gelden als voor Nederlandse kinderen. "Er moet zicht zijn op een kwalificatie."

Verdiencapaciteit

Econoom Hans Roodenburg, die namens het Centraal Planbureau onderzoek deed naar de economische gevolgen van immigratie, onderschrijft dat immigratie uit niet-westerse landen geld kost.
"Dit komt door de lage verdiencapaciteit. Immigranten maken onevenredig vaak gebruik van een uitkering. Dat weegt niet op tegen opbrengsten."
Peter Rodrigues van de Commissie Meijers, een denktank vluchtelingenrecht, attendeerde de Kamerleden erop dat er in 2020 door de vergrijzing juist behoefte is aan honderdduizend externe arbeidskrachten.
Volgens Habib El Kaddouri van het Landelijk Overleg Minderheden moet het recht op gezinsleven gerespecteerd worden. Een startkwalificatie-eis past hier niet binnen, stelt hij.
VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen noemt het invoeren van een startkwalificatie 'wenselijk', maar niet reëel.
"Een startkwalificatie is mbo2, dat halen veel autochtonen niet eens", zegt ze. "Laten we eerst maar eens kijken of we van Europa meer ruimte krijgen voor het invullen van onze eigen regels voor gezinsmigratie."

Samenleving

Roodenburg is van mening dat de discussie over migratie te veel vanuit een juridisch perspectief van de kant van de migrant wordt gevoerd. "Terwijl het ook moet gaan om de gevolgen voor de samenleving als geheel."
Roodenburg is het met het kabinet eens dat lidstaten meer ruimte moeten krijgen om zelf hun immigratiebeleid in te vullen. De Europese Commissie wil juist toe naar een meer uniform asielbeleid voor Europa.
De econoom erkent dat het een moeilijke opgave zal worden om medestanders te vinden.
Het kabinet heeft zich, inclusief gedoogpartner PVV, als doel gesteld om de gezinsmigratie in te perken. In Europa lijkt hier echter weinig steun voor te vinden.

Bron: http://www.nu.nl/politiek/2736943/startkwalificatie-voorwaarde-migrant.html

Law Blogs
Law blog Klik op +1 als u dit een interessant artikel vindt en Google zal het dan beter zichtbaar maken in de zoekresultaten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Stichting LOS schreef boek "Post Deportation Risk" over de mensenrechten situatie na terugkeer

𝗪𝗼𝗲𝗻𝘀𝗱𝗮𝗴 𝟭𝟳 𝗷𝗮𝗻𝘂𝗮𝗿𝗶 𝘂𝗶𝘁𝘀𝗽𝗿𝗮𝗮𝗸 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝘁𝗶𝗷𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗱𝗲𝗿𝗱𝗲𝗹𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀’

VACATURE: Programma manager bij Forum voor Programma Immigratie & Burgerschap (Migratierecht)

Oude (groot)ouder naar Nederland willen halen kan soms

Immigratiedienst: Minder vaak voordeel van twijfel voor asielzoeker

Jurisprudentie van deze week zoals besproken in het advocatenoverleg van 18 januari 2024

VACATURE: Operationeel Manager Juridische Zaken IND Den Haag

VACATURE Hoor- en Beslismedewerker IND

Wat is het verschil tussen lawyer en advocaat?

Voor een Haagse ambtenaar is het ongeloofwaardig dat een toerist naar Roermond wil reizen vanuit Amsterdam. Visumbezwaar ongegrond.